eveniment
Data: 
1 Feb 2016 - 18:00
Loc: 
Clubul Cinefililor
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Letter from an Unknown Woman

Clubul Cinefililor va asteapta luni, 1 februarie 2016 de la ora 18:00 la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” a Municipiului Iasi pentru a viziona si discuta filmul Letter from an Unknown Woman (1948), in regia lui Max Ophüls. Filmul este alb-negru, va fi subtitrat in romana si va dura 1h si 26 de minute. Intrarea este libera!

Sinopsis: Letter from an Unknown Woman (1948) este filmul clasic, romantic ce aduce in centrul atentiei tema amara a iubirii neimpartasite si a dragostei pierdute. Filmul profund miscator, atemporal al legendarului regizor european Max Ophüls este considerat cel mai mare si mai de succes film american al sau, desi este atat de non-hollywoodian. Filmul ii pune in valoare miscarile alunecoase si lirice ale camerei, cadrele lungi, dialogul atmosfera melancolica si romantica, aroma Vienei sfarsitului de secol, precum si talentele actoricesti deosebite ale delicatei eroine blonde – rol interpretat de tanara actrita Joan Fontaine. (Cinemagia)

Maximillian Oppenheimer (1902-1957), cunoscut sub numele de Max Ophüls, a fost un regizor evreu de film de origine germana, care a lucrat in Germania (1931-1933), Franta (1933-1940), SUA (1947-1957). A realizat in jur de 30 de filme, printre ultimele sale filme notabile numarindu-se: La Ronde (1950), Le Plaisir (1952), The Earrings of Madame de... (1953) si Lola Montes (1955).

Toate lucrarile sale au ca trasatura distincta miscarile usoare ale camerei, estetica care l-a influentat pe tinarul Stanley Kubrick la inceputul carierei sale. Unele dintre filmele lui Ophüls sint narate din punctul de vedere al personajelor principale de gen feminin. Studentii de la facultatile de film au analizat filme sale, cum ar fi Liebelei (1933), Letter from an Unknown Woman (1948) si Madame de... (1953). Aproape toate protagonistele sale au avut nume care incep cu litera „L” (Leonora, Lisa, Lucia, Louise, Lola etc.).

Letter from an Unknown Woman este un film bazat pe nuvela omonima a scriitorului Stefan Zweig, scenariul fiind semnat de fostul castigator al Premiului Oscar, Howard Koch, cel care a scris si scenariul pentru Casablanca (1942). In rolurile principale se remarca actorii Joan Fontaine, Louis Jourdan, Mady Christians si Marcel Journet.

In 1992, Letter from an Unknown Woman a fost selectat pentru a face parte din arhiva „United States National Film Registry” din cadrul „Library of Congress” cu specificatiile ca este un film „cult, istoric si semnificativ din punct de vedere estetic”.

Criticul de film Jean-Loup Bourget scrie in Petit Laroussse des films: „Fidel spiritului celebrului roman al lui Stefan Zweig din care se inspira, capodopera lui Zweig duce la apogeu temele predilecte ale cineastului: trecerea timpului, emotiile puternice mascate de o aparenta frivolitate, iluzia fericirii fata in fata cu prezenta mortii.”

Resurse
Video: 

Letter from an Unknown Woman [trailer]

Letter from an Unknown Woman [trailer]
Articol scris de Ligia Prodan | Sam, 30/01/2016 - 20:04
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan