articol
stats

La taclale cu Tudor Botezatu

Din placerea molipsitoare pe care am dobandit-o pe Filmic, m-am gandit ca nu-i rau deloc sa scriu cate ceva despre regizori, actori sau – pe scurt, persoane interesante din lumea cinematografica (ieseana, se intelege). M-am oprit la prima categorie si l-am ales pe Tudor Botezatu. Nu doar pentru ca e (asa cum se autocaracterizeaza) ,,un baiat modest, nu-mi place sa vorbesc prea mult despre mine'', ci mai ales pentru scurt metraje ca "2plus2fac22", "Luca (portret cu o iubita)", "O petrecere fara punct" sau alte asemenea.

Am vorbit cu Tudor la telefon, fara sa am pregatita o foaie cu intrebari si fara un scenariu clar in minte. Astfel, am aflat ca tatal lui a facut la TVR o serie de emisiuni muzicale, ca e arhitect (pasiune pe care o mosteneste si fratele lui) si ca mediul de acasa l-a influentat mult. I-a deschis mintea si ochii si l-a facut sa realizeze ca regia nu e doar o pasiune, ci poate deveni o adevarata meserie in care efortul, sacrificiile si entuziasmul conteaza la fel de mult.

Legat de acest aspect, Tudor mi-a spus ca meseria de regizor presupune doua mari indeletniciri: 1. sa stii sa povestesti in imagini un text, categorie in care ii prefera pe Bob Fosse, Sidney Lumet, Martin Scorsese, Stanley Kubrick si Alan Parker si 2. sa stii sa lucrezi cu actorii. Tot el a precizat ca cea de-a doua calitate il descrie mai bine pentru ca ii place sa interactioneze, iar cand e vorba de actori, stie cum sa-i puna in valoare. Cat despre prima “e un proces de continua perfectionare, o vesnica batalie intre tributul dat canoanelor si curajul de a experimenta”.

L-am intrebat si daca vrea sa continue pe aceasta directie pentru o perioada mai lunga de timp. Raspunsul a fost (asa cum probabil va asteptati) ca e un domeniu in care se simte bine, in care ideile nu ii lipsesc niciodata, in care inspiratia a fost tot timpul la locul potrivit, dar mai ales ca e o zona in care ar vrea sa realizeze si lung metraje. Si daca tot pomenesc de productii mari, vreau sa precizez ca actorul preferat a lui Tudor e Peter Sellers, iar actrita preferata e Faye Dunaway. Cine stie? Poate aveti gusturi comune cu regizorul iesean care, apropo, a spus ca i-ar face o mare placeare sa se intoarca cu productii pe la Iasi.

Despre Tudor Botezatu am aflat ca a absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii  ''de la Cuza'' si ca acum e student in anul II la UNATC, la Sectia de ''Regie de Film si TV''. Astfel, cuvintele le-a avut mereu in buzunar, iar imaginile l-au ajutat sa le valorifice asa cum se cuvine. La acestea a contribuit mult pasiunea pentru drumetiile pe munte si "roachenrol-ul", ambele incadrandu-se perfect la categoria de hobby-uri.

Se pot povesti multe lucruri despre Tudor Botezatu, dar mai bine il lasam sa ne suprinda in continuare la fel de placut cu scurt metraje. Parca era vorba ca imaginile sunt mai sugestive decat cuvintele si ca au o forta de expresie mai puternica, nu-i asa?

Articol scris de Oana Filip | Dum, 18/10/2009 - 17:39
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului oana

Comentarii

altiasi creste mare pe zi ce trece.
Multumim frumos si ramaneti prin preajma pentru a afla cele mai bune evenimente care au loc in Iasi. :)