- 2906
Marti, 4 aprilie, incepe cea de-a treia editie a programului KineDok powered by One World Romania la Iasi. De la ora 19:00 la Meru va fi proiectat documentarul regizat de Miroslav Janek, „Un film autist normal” castigator al premiului One World Romania 2017. UPDATE: Pe data de 14 noiembrie, incepand cu ora 19, in incinta cafenelei Meru Iasi cu documentarul „Doar o rasuflare” (2016) - castigatorul premiului Gopo 2017 pentru „Cel mai bun film documentar” si unul din cele doua filme romanesti aflate in selectia KineDok 2017 - proiectie ce va avea loc in prezenta regizoarei, Monica Lazurean-Gorgan, care va fi prezenta la sfarsitul filmului pentru o sesiune de Q&A.
Tanarul Patriot (Du Haibin, 2015, China, Franta) - OWR
Nascut la un an dupa masacrul din Piata Tiananmen din 1989, Xiao Zhao e un tanar idealist animat de un profund patriotism si de o la fel de profunda pasiune pentru memoria lui Mao Zedong, care are aceeasi zi de nastere cu el. Regizorul il urmareste pe Zhao vreme de cinci ani, capturand amaraciunea si dezamagirea lui Zhao, care incepe sa vada realitatea chineza dincolo de avantul nationalist initial, servesc drept filtru pentru o imagine vibranta, dar nelinistitoare, a Chinei moderne.
Refugee Blues (Stephan Bookas, Tristan Daws, 2016, Marea Britanie, Franta) - OWR
In 1939 W.H. Auden a scris poemul „Refugee Blues“ inspirat de indiferenta si antagonismul cu care erau intampinati evreii refugiati din Germania nazista in tarile in care cautau azil. In 2016 regizorii Stephan Bookas si Tristan Daws monteaza imagini de viata cotidiana in tabara de refugiati de langa Calais impreuna cu versurile lui Auden, citite de un refugiat.
Expirat (Kieran Kolle, 2017, Norvegia)
In Norvegiei, risipa de alimente este o problema imensa. Un grup de patru tineri decide sa faca ceva pentru a creste gradul de constientizare a problemei, asa ca planuiesc un tur pe biciclete de-a lungul Norvegiei, singurul impediment fiind o regula autoimpusa: nu vor consuma decat mancare aruncata pe timpul cursei de aproximativ 3000 km.
Plimbare sub clar de luna cu bunicul (David Alræk, 2016, Norvegia)
O poveste despre legatura puternica dintre un bunic si nepotul sau regizor. Acesta il urmareste creand noi amintiri, dupa ce este diagnosticat cu dementa. Un documentar cu umor, filmat pe parcursul a noua ani.
Amintirile unui suflet penitent (Cecilia Aldarondo, 2016, SUA, Puerto Rico) – OWR
La doua decenii dupa ce unchiul ei, Miguel, a murit de SIDA, regizoarea incepe sa dezgroape un secret de familie: povestea acestui unchi homosexual, care s-a mutat din Puerto Rico la New York in anii ’80 pentru a-si construi o cariera in teatru. Aldarondo mobilizeaza un intreg arsenal de fotografii, filme de familie, interviuri si scene vérité filmate in prezent pentru a explora drama acestui om refuzat de ai lui.
Doar o rasuflare (Monica Lazurean-Gorgan, 2016, Romania)
Filmul se axeaza pe natura puternic contradictorie a iubirii in viata de familie. Dobrin asteapta sa se intample un miracol pentru fiica lui, Denisa, sa se poata ridica din scaunul cu rotile si sa poata merge. Reiterand povestea lui Iov, aceasta fabula existentiala despre iubire si credinta prezinta schimbari complexe care au loc in cadrul dinamicii emotionale a familiei.
FC Roma (Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar, 2016, Republica Ceha)
Sezonul trecut, o noua echipa formata in principal din jucatori romi a ajuns in cea mai slaba liga de fotbal din Cehia, iar majoritatea oponentilor au decis sa ii boicoteze. Cu toate acestea, FC Roma castiga majoritatea meciurilor pe care le joaca.
Ne vedem in Cecenia (Alexander Kvatashidze, 2016, Georgia, Estonia, Franta, Germania) – OWR
In 1999, un tanar fotograf georgian se indragosteste de o jurnalista franceza care trece prin Tbilisi in drum catre Cecenia invecinata, unde razboiul tocmai a izbucnit pentru a doua oara in aceeasi decada. O poveste personala despre ceea ce inseamna razboiul nu doar pentru jurnalisti, ci si pentru cei care ne credem la adapostul pacii, pentru cei din regiunea Caucazului, pentru artisti si pentru relatiile de cuplu.
Bine ati venit la liceul nostru (Geneviève Dulude-De Celles, 2015, Canada ) – OWR
Regizoarea s-a intors in liceul pe care l-a absolvit: scoala Fernand-Lefebvre din Sorel-Tracy, Quebec, datorita unei greve initiate impotriva bullying-ului — un lucru suprinzator pentru un mic loc de provincie in care de obicei nu se intampla nimic. Elevii sunt intervievati separat, intr-o serie de confesiuni stilizate, intime si meditative, care le creeaza spatiul pentru a-si expune temerile, dorintele si viziunea asupra societatii, asa cum se vede dintr-un mic orasel.
Despre filmele din programul KineDok aici
Mai multe despre festivalul One World Romania puteti citi aici
„Pentru societate, eu am o dizabilitate. Pentru mine, societatea are o dizabilitate”, spune unul dintre protagonistii filmului, cu totii etichetati ca „autisti”. Regizorul Miroslav Janek decide sa-si abordeze subiectii nu in calitatea lor de copii diagnosticati cu sindromul Asperger, ci ca personaje complexe si neuro-diverse ratacite intr-o majoritate de neuro-tipici. Intr-o asemenea perspectiva, autismul inceteaza a mai fi un diagnostic si devine un mod neobisnuit de a gandi, care necesita efort pentru a fi descifrat. Filmat pe parcursul a doi ani, acest documentar este un portret intim si afectuos a cinci adolescenti originali care, in afara pasiunilor pentru Tarantino si Micul Print, pentru muzica clasica sau scriitura creativa, pot explica foarte clar modul in care viata le este afectata de constructia diferita a creierelor lor. Energia si imersivitatea filmului sunt parte a strategiei regizorului de a repozitiona perspectiva aceste majoritati care decide ce e „normal”.
Miroslav Janek (nascut in 1954, Náchod, Cehoslovacia) si-a inceput parcursul profesional in cinematografie ca amator. In 1980 a emigrat in Statele Unite, unde a lucrat cu un numar de documentaristi importanti (precum Godfrey Reggio). A inceput sa lucreze in tara lui natala din nou, odata cu mijlocul anilor 1990. S-a bucurat de un mare success cu documentarul sau despre fotografi cu probleme de vedere, „The Unseen”, care a castigat ex aequo premiul pentru Cel Mai Bun Film Documentary la KVIFF 1996. In filmografia sa se numara titluri precum „Battle for Life” (2000) – co-regie Roman Vávra and Vít Janeček, „Crimson Sails” (2001), „Kha-chee-pae” (2005), „Citizen Havel” (2008) si „The Confessions of Kateryna K.” (2008).