eveniment
Data: 
16 Apr 2016 - 17:15
17 Apr 2016 - 17:15
18 Apr 2016 - 17:15
19 Apr 2016 - 17:15
20 Apr 2016 - 17:15
21 Apr 2016 - 17:15
6 Jun 2016 - 16:30 - 9 Jun 2016 - 16:30
Loc: 
Cinema Republica
Bilet: 
6.00
stats
Adresa: 
Str. Lapusneanu, nr. 12

Janis

Janis: Little Girl Blue (2015) este un documentar american regizat de Amy J. Berg si spune povestea celebrei cintarete americane Janis Joplin. A avut premiera anul trecut la Festivalul International de la Venetia, urmat de selectii la Toronto, in sectiunea TIFF Docs, Varsovia sau IDFA. In Romania are premiera in acest weekend, iar la Iasi se vede pina joi la Cinema Republica de la ora 16:30 (pretul unui bilet este 6 lei) si la Cinema Victoria de la ora 17:15 (pretul unui bilet este 8 lei). UPDATEFilmul mai ruleaza intre 6 - 9 iunie la Cinema Republica de la ora 16:30 (pretul unui bilet este 6 lei).

Sinopsis: Janis Joplin este una dintre cele mai venerate si iconice cintarete de rock’n’roll din toate timpurile, o figura tragica si de neinteles care a emotionat milioane de fani inainte de moartea sa din anul 1971, la frageda virsta de 27 de ani. Cu filmul Janis: Little Girl Blue, regizoarea nominalizata la Oscar, Amy Berg, cunoscuta pentru filmele „Deliver Us from Evil” si „West of Memphis”, incearca sa examineze in detaliu povestea lui Joplin, prezentind un portret intim si destul de complicat al cintaretei americane.

Printre hiturile lui Janis Joplin se numara „Me and Bobby McGee” si „Piece of My Heart” , cit si albume clasice cum ar fi „Cheap Thrills and Pearl”. Joplin a fost una dintre personalitatile care au revolutionat cultura muzicala a anilor ’60. A avut concerte remarcabile la Monterey Pop Festival si a fost una din figurile de virf de la Woodstock.

Faima i-a tot crescut de la moartea sa incoace. Cintecele sale au urcat tot mai sus in topul Rolling Stones, iar numele sau a fost introdus pe lista celor mai Faimosi Cintareti si celor mai Faimosi Artisti din toate timpurile si este recunoscuta ca fiind o influenta pentru toate solistele (dar si solistii) de muzica pop ce i-au urmat.

Totusi, asa cum reiese si din filmul Janis: Little Girl Blue, Joplin nu si-a revenit niciodata dupa ce s-a simtit persecutata in adolescenta din cauza provenientei sale sociale in Port Arthur, Texas — si a simtit o constanta nevoie de acceptare de-a lungul vietii sale. Cind a descoperit muzica blues, ea a gasit un refugiu pentru durerea si singuratatea sa, iar atunci cind a ajuns in San Francisco spre finalul epocii hippie, a patruns intr-o comunitate unde in sfirsit a simtit ca face parte. In cele din urma, Janis Joplin ramine un paradox, un pionier pentru noua imagine a cintaretelor din zona pop/rock.

Mare parte din povestea filmului este redata prin propriile cuvinte ale lui Janis Joplin, printr-o serie de scrisori pe care le-a scris parintilor sai de-a lungul anilor, multe din ele devenind publice in acest documentar pentru prima data. Aceasta corespondenta este doar unul dintre elementele uimitoare, anterior necunoscute, pe care regizoarea Amy Berg le-a descoperit in cei sapte ani cit a lucrat la acest film. Noi materiale video si audio din concerte sau studio (unele filmate de legendarul D.A. Pennebaker), chiar si imagini din emotionanta sa intoarcere in Port Arthur pentru reuniunea de 10 de la terminarea liceului, confera adincime si profunzime acestei povesti remarcabile.

Resurse
Video: 

Janis: Little Girl Blue [trailer]

Janis: Little Girl Blue [trailer]
Articol scris de Ligia Prodan | Sam, 16/04/2016 - 14:44
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan