- 2377
Echivalentul Premiilor Oscar si a European Film awards in Romania este Gala Gopo. Prima editie a avut loc in 2007 si parea sa sustina Noul Val al cinematografiei romanesti, care era din ce in ce mai apreciat in strainatate. Evenimentul a continuat sa fie organizat in fiecare an, insa a fost umbrit de refuzul unor regizori si producatori de a-si include filmele printre nominalizari. Anul acesta, competitia este exterm de echilibrata in toate categoriile principale si avem si doi ieseni carora le tinem pumnii: Florin Lazarescu pentru Cel mai bun scenariu (Aferim!) si actorul de la Teatrul National Iasi Teodor Corban pentru rolul principal din acelasi Aferim! Gala va avea loc luni, 28 martie, la Bucuresti si va fi transmisa de TVR2 incepind cu ora 19.
Aferim! (r. Radu Jude), Bucuresti Nonstop (r. Dan Chisu), Comoara (r. Corneliu Porumboiu), De ce eu? (r. Tudor Giurgiu) si Un etaj mai jos (r. Radu Muntean) sunt cele cinci lungmetraje care intra anul acesta in cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo. De asemenea, autorii celor cinci filme concureaza si la categoria Cel mai bun regizor.
84 de filme romanesti lansate in cinematografe sau festivaluri in 2015 au fost luate in considerare pentru desemnarea nominalizarilor celei de-a zecea editii a Premiilor Gopo. Castigatorii vor fi anuntati in cadrul Galei Premiilor Gopo, pe 28 martie.
Ioana Flora (Acasa la tata), Elena Popa (Autoportretul unei fete cuminti), Hilda Peter (Box), Rodica Lazar (Carmen) si Ana Maria Guran (Lumea e a mea) se lupta pentru statueta acordata Celei mai bune actrite in rol principal. La categoria Cea mai buna actrita in rol secundar concureaza Mirela Oprisor (Acasa la tata), Mihaela sirbu (Aferim!), Olimpia Melinte (Bucuresti Nonstop), Dorina Lazar (Bucuresti Nonstop) si Tatiana Iekel (Un etaj mai jos).
Statueta Gopo acordata Celui mai bun actor intr-un rol principal ii va reveni unuia dintre cei cinci protagonisti: Alexandru Papadopol (Acasa la tata), Teodor Corban (Aferim!), Gheorghe Ifrim (Bucuresti Nonstop), Cuzin Toma (Comoara) si Emilian Oprea (De ce eu?). In cursa pentru castigarea statuetei acordate Celui mai bun actor intr-un rol secundar intra: Andi Vasluianu (Acasa la tata), Alexandru Dabija (Aferim!), Cuzin Toma (Bucuresti Nonstop), Iulian Postelnicu (Un etaj mai jos) si Adrian Purcarescu (Comoara).
La aceasta editie, cele mai multe nominalizari le-au strans lungmetrajele: Aferim! - 12 nominalizari, Bucuresti Nonstop si De ce eu? cate 9 fiecare, Acasa la tata – 8 nominalizari, Lumea e a mea si Un etaj mai jos cate 7 fiecare, Box si Comoara – 5 nominalizari fiecare.
Dintre documentarele de lungmetraj care au intrat in atentia juriului de nominalizari, vor fi supuse votului productiile: Aliyah DaDa (r. Oana Giurgiu), Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc), Muntele magic (r. Anca Damian), Reteaua (r. Claudiu Mitcu) si Romania: patru patrii (r. Alexandru Solomon), pentru desemnarea Celui mai bun film documentar.
La categoria Cel mai bun film european au fost luate in considerare peste 100 de productii europene. Criticii de film din juriul de nominalizari au votat pentru urmatoarele cinci titluri distribuite in cinematografele din Romania anul trecut: Ex Machina (r. Alex Garland), Le tout nouveau testament/ Testamentul nou nout (r. Jaco Van Dormael), Leviathan/ Leviatan (r. Andrey Zvyagintsev), The Tribe/ Tribul (r. Miroslav Slaboshpitsky) si Winter sleep/ Somn de iarna (r. Nuri Bilge Ceylan).
Nominalizarile la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselectie alcatuit din 11 profesionisti din domeniu: Stere Gulea (regizor), Florin Piersic Jr. (actor), Daniel Mitulescu (producator), Melania Oproiu (monteur), Sorin Botoseneanu (operator), Miruna Berescu (directorul Festivalului international de Film independent ANONIMUL) si criticii de film Cristina Corciovescu, Stefan Dobroiu, Doinel Tronaru, Laurentiu Bratan si Ionut Mares.
Dupa anuntul nominalizarilor, peste 450 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film romanesti vor fi invitati sa voteze pentru desemnarea castigatorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firma de audit si consultanta PwC Romania, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat inca din 2011.
Cea de-a 10-a editie a Galei Premiilor Gopo este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Babel Communications.