eveniment
Data: 
9 Dec 2016 - 19:30
10 Dec 2016 - 19:30
11 Dec 2016 - 19:30
12 Dec 2016 - 19:30
13 Dec 2016 - 19:30
14 Dec 2016 - 19:30
15 Dec 2016 - 19:30
19 May 2017 - 17:30 - 25 May 2017 - 17:30
Loc: 
Cinema Republica
Bilet: 
6.00
stats
Adresa: 
Str. Lapusneanu, Nr. 12

Fragmentar

Tu pana unde ai merge sa-ti recapeti amintirile? Thrillerul psihologic Fragmentar / Remainder intra in data de 9 decembrie in cinematografele din Romania, distribuit de Transilvania Film. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin, a fost selectat in competitiile TIFF si Festivalul de Film de la Atena, si marcheaza debutul in cinematografie al artistului vizual de origine israeliana Omer Fast. La Iasi va rula intre 9 - 15 decembrie la Cinema Victoria, in fiecare seara de la ora 19.30. Pretul unui bilet este 8 lei. UPDATEFilmul mai ruleaza la Cinema Republica intre 19 - 25 mai de la ora 17:30 (pretul unui bilet este 6 lei).

Bazat pe romanul-cult al lui Tom McCarthy, filmul are in centrul atentiei un tanar care incearca sa-si reconstruiasca trecutul din amintiri fragmentate. Eforturile sale obsesive sunt finantate de o imensa despagubire primita in urma unui accident pe care nu si-l aminteste. Cert este ca nici el si nici prietenii sai nu pot anticipa extremele la care va ajunge pentru a-si indeplini misiunea.

Scriitorul britanic Thomas McCarthy a scris Fragmentar in 2001, iar in 2005 nu reusise inca sa-l publice, romanul fiind respins de marile edituri din Anglia. Povestea a vazut lumina tiparului la Paris, devenind celebra datorita unei prime cronici care o numea “una dintre cele mai importante carti scrise in ultima perioada”. Intr-un interviu pentru The Independent, McCarthy isi aminteste: “Remainder este un roman autobiografic in sensul ca am avut si eu un moment de frangere a realitatii, de deja-vu. Si initial m-am gandit sa fac un proiect de arta. Dar apoi mi-am dat seama ca nu ar fi nimic interesant in refacerea unei camere de care iti amintesti. De ce ti-ar pasa de asta? Devine interesant doar daca umfli situatia pana la punctul de violenta maxima, pana te omoara. In momentul ala ai un roman. Sau un macel”.
 
Memoria si constructia amintirilor, granita dintre real si fictiune sunt teme care il pasioneaza si pe Omer Fast, majoritatea proiectelor video semnate de el (Nostalgia, Continuity, The Casting) fiind axate pe aceeasi problematica. Regizorul isi aminteste ca romanul i-a fost recomandat de un jurnalist: “Trebuie sa citesti cartea asta, cred ca o sa-ti placa. E foarte relevanta pentru munca ta, mi-a spus. Si avea dreptate. Bineinteles ca am citit cartea si m-a socat. L-am contactat pe Tom imediat si i-am propus sa colaboram, voiam sa adaptez un fragment, sa-l fac opera de arta. asa a inceput totul” (news.artnet.com). A rezultat o prietenie intre cei doi si un film vazut de criticii de la The Guardian ca “o meditatie despre constructia identitatii in care thrillerul psihologic se amesteca cu filmul politist".
 

Personajul principal din Fragmentar este interpretat de actorul britanic Tom Sturridge, cunoscut din filme ca Departe de lumea dezlantuita, regizat de Thomas Vinterberg, sau On The Road, ecranizarea romanului omonim semnat Jack Kerouac. Alaturi de el ii redescoperim pe Arsher Ali (Line of Duty), Ed Speleers (Downton Abbey) si Cush Jumbo (The Good Wife). imaginea filmului este semnata de Lukas Strebel, director de imagine suedez cunoscut pentru productii ultra-premiate ca Wallander (serial, 2009), sau Little Dorrit (mini-serie, 2008).

Resurse
Video: 

Fragmentar [trailer]

Fragmentar [trailer]
Articol scris de Comunicat de presa | Mie, 07/12/2016 - 16:35
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa