eveniment
Data: 
21 Apr 2017 - 15:00
22 Apr 2017 - 15:00
23 Apr 2017 - 15:00
24 Apr 2017 - 15:00
25 Apr 2017 - 15:00
26 Apr 2017 - 15:00
27 Apr 2017 - 15:00
Loc: 
Cinema Victoria
Bilet: 
8.00
stats
Adresa: 
Piata Unirii

Foc pe Mare (Fuocoammare)

Foc pe Mare (Fuocoammare), nominalizat la Premiile Oscar 2017 pentru “Cel mai bun documentar”, si singurul documentar care a castigat vreodata Ursul de Aur la Berlin, va rula in Iasi incepind de vineri, 21 aprilie la Cinema Victoria, in fiecare zi de la ora 15 pina joi, 27 aprilie. Coproductie Italia - Franta, Foc pe Mare, distribuit in Romania de Clorofilm, surprinde drama migrantilor din Africa ce ajung pe insula Lampedusa, aflata in sudul Italiei - primul loc in drumul lor spre Europa.

Pentru a realiza documentarul, regizorul Gianfranco Rosi a petrecut un an pe insula. Nascut in Eritreea, stat pe care l-a parasit la 13 ani pentru a emigra in Italia, Gianfranco Rosi este singurul regizor de film documentar premiat cu principalele trofee din cadrul celor mai prestigioase festivale de film din Europa (Cannes, Berlin, Venetia). Cu “Fire at Sea”, Gianfranco Rosi adauga in palmares prima Nominalizare la Oscar (2017) din cariera sa cinematografica.

“Fire at Sea” este, in viziunea actritei Meryl Streep, un film de neratat pentru ca reuseste sa capteze o realitate deloc placuta (situatia refugiatilor care au parasit Africa pentru a-si gasi refugiul in Europa) intr-un mod extrem de imaginativ, ceea ce face din acest documentar atipic o adevarata arta. “‘Fire at Sea’ este un exemplu de jurnalism ilustru, alimentat de indignare si modelat de o curiozitate plina de avant" scrie Joe Morgenstern, pentru Wall Street Journal.

Distins cu premiul pentru “Cel mai bun documentar european” la European Film Awards (2016), recompensat cu “Premiul juriului ecumenic” la Festivalul de Film de la Berlin (in cadrul editiei care i-a adus deja-mentionatul Urs de Aur), “Fire at Sea” este si “documentarul anului” potrivit London Critics Circle Film Awards.

Prestigioasa publicatie britanica de profil, Sight and Sound, lauda modul in care “sensibilitatea artistica” si “curajul alimentat un profund simt moral” se intrepatrund armonios in film si percepe “Fire at Sea” ca un film “esential”, capabil sa-i confere regizorului, in timp, dreptul de a sta in rand cu cei mai mari cineasti ai timpurilor noastre, in timp ce criticul de film A.O.Scott scrie pentru The New York Times urmatoarele despre “Fire at Sea”: “Nu e documentarul despre criza emigrantilor la care te-ai astepta. E mai bun.

Documentarul urmareste povestea lui Samuele, care are 12 ani si traieste pe o insula in mijlocul marii Mediterane. Ii plac jocurile pe pamant, desi totul in jurul lui vorbeste despre mare - o mare pe care barbati, femei si copii incearca sa o traverseze pentru a ajunge pe insula sa. Pentru ca nu este o insula ca oricare alta. Este insula numita Lampedusa, aflata la 200 de km de coasta sudica a Italiei, devenita in timp frontiera simbolica a Europei, fiind traversata in ultimii 20 de ani de milioane de migranti in cautarea libertatii.

Resurse
Video: 

Foc pe Mare [trailer]

Foc pe Mare [trailer]
Articol scris de Comunicat de presa | Mar, 18/04/2017 - 11:49
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa