articol
stats

Doua documentare si un scurtmetraj

Am vazut recent doua documentare despre care as vrea sa scriu citeva rinduri. Primul e Noi doi (Claudiu Mitcu, 2011), care a rulat pe HBO o perioada insa nu si prin prea multe festivaluri, iar al doilea e My brother, the Islamist (Robb Leech, 2011) pe care l-am vizionat la British Documentary. Si daca tot am deschis subiectul puteti citi citeva rinduri si despre Superman, Spiderman sau Batman (Tudor Giurgiu, 2011) - scurtmetrajul ce tocmai a cistigat premiu la EFA 2012 (Oscarurile europene).

Noi doi e cel mai recent documentar semnat de Claudiu Mitcu (caruia, din cite tin minte, i-au fost proiectate toate filmele intr-un program special la DOCEST 2010) si e despre un cuplu gay din Bucuresti. Noi doi e usor exotic si uneori greu de privit, dar neavind o miza narativa, filmul pare doar sa portretizeze acest cuplu (cu aproape nimic diferit de unul hetero; doar atmosfera parea putin adolescentina) si uneori sa puna pe fundal manifestatii ale extremei drepte in racord cu cele LGBT. Nu vad cum s-ar justifica prezenta acestor secvente – poate doar pentru a contura (subtire) contextul socio-politic. De apreciat insa la acest film naturaletea cu care personajele „traiau” in fata camerei.

My Brother the Islamist, documentarul TV vazut de o sala plina in cadrul proiectiilor British Documentary a respectat intrucitva presimtirile mele din avancronica: relatia prea strinsa dintre realizator si personaj a dat filmului o nota mult prea subiectiva. In acest proiect se amesteca impresii strict intime, ce tin de relatia de rudenie a celor doi dar care nu sint relevante pentru cinema, atitudini ideologice fatis exprimate de realizator, incercarea acestuia de a modifica sau influenta realitatea pe care o investigheaza precum si punerea intr-o lumina proasta a anumitor personaje carora nu li se ofera dreptul de a-si prezenta opinia. Nu cred ca acest mod de a te raporta la lumea din jurul tau este unul corect sau care promoveaza democratia, ci mai degraba unul lautaresc; in niciun caz genul de discurs pe care cultura ar trebui sa-l promoveze.

Scurtmetrajul lui Tudor Giurgiu l-am vazut, cred, de vreo doua ori, dar nu mi-a placut niciodata. Cuplu principal de personaje e destul de intilnit in scurtele romanesti recente (Lampa cu caciula, Megatron, Icre Negre, Muzica in sange si probabil or mai fi si altele) si avind in vedere succesul de care s-au bucurat acestea, pariul lui Giurgiu nu era unul riscant - mergea pe un teren batatorit. Superman, Spiderman sau Batman insa e un film nereusit, in comparatie cu celelalte, pentru ca emotia pe care o transmite nu e naturala, ci e cautata, e artificiala. Faptul ca regizorul stie sa-si vinda filmul prin faptul ca e facut in intregime la Cluj, cu o echipa exclusiv din acest oras nu face cu nimic mai special filmul; e doar un experiment. Stiu ca e natural si pe undeva normal sa te bucuri cind un co-national cistiga un premiu afara, dar in film e ca si-n viata, uneori: nu intotdeauna cistiga cel care merita. Va asigur ca in Romania se fac scurte mai bune decit acesta.

Resurse
Video: 

Superman, Spiderman sau Batman [Film Complet]

Superman, Spiderman sau Batman [Film Complet]

Noi Doi [Trailer]

Noi Doi [Trailer]

Noi Doi @ Cinemas

Noi Doi @ Cinemas

Noi Doi @ Zeus TV

Noi Doi @ Zeus TV

My brother, the Islamist [Trailer]

My brother, the Islamist [Trailer]

My brother, the Islamist [Film Complet]

My brother, the Islamist [Film Complet]
Articol scris de Iosif Prodan | Lun, 03/12/2012 - 18:49
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif