- 2577
Dupa ce a fost prezentat in premiera la Festivalul de Film de la Berlin din 2014 si a deschis Festivalul Cinepolitica de la Bucuresti in acelasi an, cel mai recent film al regizorului german Volker Schlöndorff, Diplomatie, reuseste sa ajunga si in circuiul salilor de cinema cu ajutorul distribuitorului Clorofilm. La Iasi se vede in premiera saptamina aceasta, intre 7 – 13 august, la Cinema Republica de la ora 19 (pretul unui bilet este 6 lei) si la Cinema Victoria de la ora 20 (pretul unui bilet este 8 lei). UPDATE: Filmul va mai rula la Iasi intre 9 - 15 octombrie la Cinema Republica in fiecare zi de la ora 16:30. Pretul unui bilet este de 6 lei.
Ultima dorinta a lui Hitler este sa distruga superba capitala a Frantei; cine il poate opri pe generalul nazist, devenit guvernator al Parisului ocupat, care primeste sarcina de a executa infamul ordin? Un mare regizor german si doi mari actori francezi ne propun un raspuns intr-un film lansat cu succes la Festivalul de la Berlin 2014.
Proiectat la Berlin 2014, in premiera mondiala, Diplomatie reia un moment de rascruce din istoria Parisului: la ordinele lui Hitler, generalul nazist Dietrich von Choltitz se pregateste sa dinamiteze orasul, inainte de a-l parasi. Consulul suedez Raoul Nordling incearca sa-l convinga de absurditatea gestului. In rolurile principale, doi dintre marii actori europeni: Niels Arestrup si André Dussollier. Volker Schlöndorff este unul dintre cei mai apreciati regizori germani, alaturi de Werner Herzog si Wim Wenders. Cu adaptarea romanului lui Günter Grass, The Tin Drum / Toba de tinichea (1979), a castigat Palme d'Or la Festivalul de la Cannes Cannes (premiu pe care l-a impartit cu Apocalypse Now, al lui Francis Ford Coppola) si Oscarul pentru film strain.
"Filmul e plin de un suspans psihologic veritabil, remarcabil gestionat de Volker Schlöndorff. El pune fata in fata, cu o rara intensitate, doi oameni care jongleaza continuu intr-un limbaj diplomatic, dar niciodata derutant sau plictisitor", scrie Le Parisien.
„[Schlöndorff] nu incearca o rescriere a istoriei - e o optiune stilistica asumata in mod onest si echilibrata de multe informatii factuale care nu erau necesare in tratarea acestui segment al razboiului. Extrem de corect cu adevarul istoric, regizorul include chiar si detalii care ar putea arunca in aer intregul demers: intr-o conversatie cu un subaltern, guvernatorul Dietrich von Choltitz aduce in discutie problema evreiasca, de a carei solutionare nu e strain. E un pariu riscant, pentru ca filmul se bazeaza foarte mult pe puterea de seductie a ambelor personaje, or un general care a participat la genocid nu e cel mai simpatic personaj.” scrie Andrei Sendrea intr-o cronica publica pe Liternet.ro