eveniment
Data: 
8 Jan 2019 - 20:00
10 Jan 2019 - 20:00
Loc: 
Cinema Ateneu
Bilet: 
12.00
stats
Adresa: 
Piata Chirila

Dacii Liberi

Dacii Liberi (The Free Dacians), documentarul de lungmetraj, semnat de Andrei Gorgan si Monica Lazurean-Gorgan, va fi proiectat in premiera oficiala la Iasi pe 8 si 10 ianuarie de la ora 20. Care este adevarata identitate a poporului roman? Cine suntem, individual si colectiv? Dintre toate episoadele istoriei noastre, Dacia a devenit subiectul celor mai multe dezbateri, polemici si teorii, mai mult sau mai putin fanteziste. Asadar, polemicile si discutiile aprinse nu vor sta deoparte de documentarul Dacii Liberi

Filmul aduce laolalta vietuitorii unui sat dacic, un istoric si un arheolog - membrii unei trupe de reconstituire istorica, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia si participanti la Congresele de Dacologie. Pe toti ii uneste pasiunea comuna pentru daci. Ii desparte insa viziunea diferita pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular in Romania.

Nu cred ca la romani e vorba atat de o obsesie a originilor, cat de o obsesie a prezentului. Orice membru al unei comunitati se auto valideaza si prin calitatile comunitatii din care face parte. Si cum despre daci se stie foarte putin, e mai simplu sa spui orice despre ei, decat sa nu spui. Iar daca un istoric spune "Dar nu exista dovezi ca a fost asa" i se poate raspunde, sec, cu "Dar nu exista nici dovezi ca nu ar fi fost asa." Ar fi suficient daca as sti ca acest film i-a facut pe unii dintre noi sa inceapa sa gandeasca putin altfel” - spune Andrei Gorgan, unul dintre cei doi realizatori ai documentarului. 

Monica Lazurean-Gorgan, producator si regizor de film, a produs, co-produs sau a fost producator delegat pentru mai multe lungmetraje de fictiune si documentare care au fost selectate la Berlinale, Sundance, Locarno si multe alte festivaluri internationale de film (Doar o rasuflareChuck Norris vs. CommunismDomesticColiviaNu ma atinge-ma). Doar o rasuflare, documentar de lung metraj in regia Monicai, a fost premiat la Sarajevo IFF in 2016, unde a castigat Heart of Sarajevo pentru cel mai bun film documentar. De asemenea, filmul a castigat premiul Gopo, premiul LET’S CEE Film Festival si premiul in cadrul Festivalului ASTRA pentru cel mai bun film documentar romanesc in anul 2017. 

Andrei Gorgan este editor de film. A semnat prin montaj o serie de documentare si filme de fictiune: Doar o rasuflare - documentar, co-productie Manifest Film si HBO Central Europe, Domestic - lungmetraj in regia lui Adrian Sitaru si altele.

Resurse
Video: 

Dacii Liberi [trailer]

Dacii Liberi [trailer]
Articol scris de Comunicat de presa | Dum, 30/12/2018 - 20:04
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa