eveniment
Data: 
12 Nov 2016 - 16:30
13 Nov 2016 - 16:30
14 Nov 2016 - 16:30
15 Nov 2016 - 16:30
16 Nov 2016 - 16:30
17 Nov 2016 - 16:30
Loc: 
Cinema Republica / Cinema Victoria
Bilet: 
8.00
stats
Adresa: 
Str. Lapusneanu, nr. 12 / Piata Unirii

Cinema, mon amour & Nunti, muzici si casete video

Din 21 octombrie, Transilvania Film a adus in cinematografe filmul documentar Cinema, mon amour, regizat de Alexandru Belc. Filmul este proiectat impreuna cu un alt documentar, ca bonus special: documentarul Nunti, muzici si casete video, semnat de Tudor Giurgiu. La Iasi a ajuns in acest weekend, si se vede pina joia viitoare, dupa cum urmeaza: la Cinema Victoria de la ora 15 (pretul unui bilet este 8 lei) si la Cinema Republica de la ora 16:30 (pretul unui bilet este 6 lei).

Cinema, mon amour prezinta povestea lui Victor Purice – manager, fost operator si cinefil impatimit, si a celor doua angajate ale sale, Cornelia si Lorena. Zi de zi, acestia se lupta pentru a pastra cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamt, pe care Victor viseaza sa il duca inapoi la gloria de altadata. E o lupta demna de Don Quijote, pentru o sala imensa, fara incalzire, intr-un continuu process de degradare, si pentru care statul, proprietarul de drept, nu ofera niciun ajutor. Desi familia lui Victor traieste in Italia de mai bine de opt ani, acesta refuza sa li se alature, convins fiind ca, in momentul in care va pleca, cinematograful va fi inchis si va avea acelasi destin ca majoritatea celorlalte cinematografe din Romania.

Parte a campaniei „Salvati Marele Ecran!”, initiata de TIFF, filmul descrie eforturile extraordinare facute pentru a mentine deschise cinematografele vechi din Romania.

Alexandru Belc a mai regizat documentarele 8 Martie (2012) si Rebel, Rebel (2009, co-autor Mihai Bauman), acesta din urma selectionat la Visions du Réel Documentary Festival, Elvetia.

Documentarul Nunti, muzici si casete video, in regia lui Tudor Giurgiu, este o incursiune de 57 de minute in culisele nuntilor romanesti, in care fotografi, cameramani si cantareti din toata tara se explica, isi spun povestile de viata, prezinta pe viu stiluri de montaj si, bineinteles, dau dovada maiestriei lor. De la George Stirbat, cantaretul din Onesti intors acasa dupa o cariera pe Broadway, pana la fotograful de sat Petru Manici, electrician de mina in Petrosani, filmul urmareste cateva dintre personajele care poarta pe umeri responsabilitatea reusitei celei mai importante petreceri din viata unui cuplu.

Nunti, muzici si casete video se serveste cu mare amuzament, pentru ca subiectul e haios in sine, iar umorul este mereu involuntar. De la tapetul hawaian la macarale si steadycam, industria acestei piedici in calea uitarii a evoluat, insa ridicolul a ramas”, scria criticul de film Iulia Blaga dupa vizionarea filmului, in 2008. Intre timp, tehnologia a avansat, dar industria filmelor de nunta a ramas la fel de infloritoare. „Nunti, muzici si casete video e un film plin de umor despre cliseele arhivarii unor momente unice”. (totb.ro, 2014)

Resurse
Video: 

Nunti, muzici si casete video [trailer]

Nunti, muzici si casete video [trailer]

Cinema, mon amour [trailer]

Cinema, mon amour [trailer]
Articol scris de Comunicat de presa | Sam, 12/11/2016 - 10:25
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa