articol
stats

Castigatorul Palme d’Or 2017 vine la Les Films de Cannes à Bucarest

Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul care aduce din 2010 in Romania cele mai importante filme arthouse ale anului si pe cei mai reputati cineasti va avea loc anul acesta intre 13 si 22 octombrie, in patru locatii din Bucuresti – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului Roman si Cinemateca Eforie si, totodata, se extinde in sapte orase din tara, urmand a avea loc editii regionale in: Iasi, Timisoara, Cluj, Brasov, Sibiu, Arad si Suceava. Festivalul va fi deschis de castigatorul Palme d'Or din acest an, The Square, in regia lui Ruben Ostlund.

Comedia nonconformista a lui Ruben Östlund, The Square, o capodopera care a luat pe sus Croazeta anul acesta la Cannes obtinand Palme d’Or-ul va fi proiectata in deschiderea festivalului, in premiera absoluta in Romania, in Bucuresti, dar si in toate orasele care vor gazdui editii regionale.

„Pentru mine este o forma de a sparge barierele dublului-standard. Suntem afectati de spiritul de turma si devenim speriati cand lucrurile scapa de sub control. Trebuie sa ni se reaminteascapermanent: ‘Eu sunt cel care trebuie sa ia atitudine!’. Iar asta este este simplu de facut.”declara Ruben Östlund anul acesta, imediat dupa castigarea Palme d’Or.

Claes Bang il interpreteaza pe Christian, curatorul respectat al unui muzeu de arta contemporana caruia-i scapa lucrurile de sub control dupa buzz-ul facut de echipa de PR angajata chiar de el pentru promovarea unui spectacol. In sanctuarul The Square are loc o cascada de intamplari neprevazute care transforma filmul intr-o comedie cu pulsul ridicat, „un spectacol neobisnuit si scandalos, cu momente de frenezie pura”, dupa cum il caracterizeaza The Guardian.

In tara, Les films de Cannes va fi organizat intre 13 si 19 octombrie la Brasov (la Cinema One), intre 13 si 15 octombrie la Cluj (cinema Victoria), intre 20 – 22 octombrie la Timisoara (Filarmonica Banatul), Arad (Cinema ARTA) si Iasi (Ateneul din Iasi) si 10 – 12 noiembrie la Suceava (Cinema Modern).

Les Films de Cannes à Bucarest a adunat anul trecut peste 25.000 de spectatori in circa 100 de proiectii, urmand sa prezinte si anul acesta filmele importante premiate la Cannes in prezenta autorilor lor.

In editii precedente, Les films de Cannes à Bucarest a fost onorat de unii dintre cei mai reputati cineasti ai momentului, laureatii cu Palme d’Or Abdellatif Kechiche si Jacques Audiard, regizorii Olivier Assayas, Gaspar Noé, Alain Guiraudie, Elia Suleiman, Amat Escalante, Bertrand Tavernier, Michel Hazanavicius, Sergei Loznitsa, Kornél Mundruczó ori actorii Sandrine Bonnaire, Emmanuelle Bercot, Bérénice Bejo ori Jacquline Bisset.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost initiat in 2010 de realizatorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, domnul Thierry Frémaux. 

Articol scris de Comunicat de presa | Lun, 25/09/2017 - 13:45
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa