eveniment
Data: 
1 Nov 2013 - 18:00
1 Nov 2013 - 19:00
13 Nov 2013 - 20:30
14 Nov 2013 - 20:30
15 Nov 2013 - 18:00
16 Nov 2013 - 19:30
17 Nov 2013 - 20:00
21 Nov 2013 - 17:45 - 24 Nov 2013 - 18:15
1 Dec 2013 - 13:45
Loc: 
Art House Central
Bilet: 
10.00
stats
Adresa: 
Moldova Mall, et. 6

Cainele japonez se intoarce la Iasi

Desi tocmai ma pregateam sa scriu un articol suparat despre situatia celor 11 filme romanesti care au fost lansate in salile de cinema toamna asta, dar care n-au putut fi vazute si in Capitala Culturii decit in mica masura, Art House Central, Transilvania Film si ASJ au vesti bune pentru cinefilii ieseni. Lungmetrajul de debut al lui Tudor Jurgiu, Cainele japonez, va rula in premiera atit in cinema-ul din Moldova Mall, cit si la Ateneu. Astfel, vineri vor avea loc doua proiectii de gala, la care vor fi prezenti actorul Victor Rebengiuc si regizorul Tudor Jurgiu. Prima va avea loc la Art House, de la ora 18, iar cea de-a doua, la Ateneu, de la ora 19 (accesul la ambele evenimente se face exclusiv pe baza de invitatie). UPDATE: Filmul va mai rula pe 1 decembrie la Art House Central, ora 13:45 (sala albastra). Intrarea se face in baza unui bon de la bar.

Sinopsis:Batranul Costache Moldu si-a pierdut sotia, casa si agoniseala de-o viata, in urma unei inundatii. Intoarcerea neasteptata a fiului sau, Ticu, din Japonia, alaturi de sotie si baiat, ii va pune pe amandoi in situatia in care trebuie sa reinvete sa comunice, sa redevina o familie. Costache invata sa devina un bunic adevarat pentru nepotul lui de 7 ani iar Ticu repara greselile trecutului. Un film delicat si tandru despre reconciliere familiala.” (sursa: cinemagia)

Asa cum aminteam deja, Cainele japonez este primul proiect major al tinarului regizor Tudor Jurgiu. Desi numele sau este aproape perfect identic cu numele producatorului filmului, mult mai cunoscutul Tudor Giurgiu, Jurgiu si-a facut propriul nume cunoscut in 2009, cu scurtmetrajul de scoala Nunta lui Oli, pentru care a si primit un Premiu Gopo. Anul acesta a cistigat un premiu la Cannes pentru un alt scurtmetraj, In acvariu, a carui poveste urmeaza sa fie extinsa intr-un lungmetraj la care Jurgiu deja lucreaza.

Scenaristul filmului, Ioan Antoci, este un iesean originar din Roman. Practic, Cainele japonez s-a nascut la Iasi, apoi scenariul a cistigat concursul HBO la TIFF, de acolo a plecat la Cannes, unde a fost iarasi premiat, iar intr-un final Tudor Giurgiu a decis sa-l cumpere si sa-l produca. Ioan Antoci a si realizat citeva scurtmetraje in Iasi, in calitate de regizor, cel mai cunoscut fiind Nihil sine morte (selectat la IIFF in 2010 unde a concurat in sectiunea Alt-fel).

Despre Victor Rebengiuc nu are sens sa adaug prea multe, decit ca in februarie a.c. a implinit 80 de ani si ca revine intr-un rol principal pe marile ecrane dupa aproape patru ani, citi au trecut de cind a jucat in Medalia de onoare (C.P. Netzer, 2009). Celalalt actor principal, Serban Pavlu, e in plina ascensiune actoriceasca si reuseste performanta de a aparea pe genericul a doua lungmetraje in acelasi ani, (celalalt fiind Roxanne al lui Vali Hotea), precum si in scurtmetrajul O umbra de nor (Radu Jude, 2013), selectat la Cannes si scris de ieseanul Florin Lazarescu.

Cainele japonez a fost prezentat in premiera mondiala la Festivalul de Film de la San Sebastian, unde a concurat in sectiunea New Directors, ulterior fiind selectat si la festivalurile de la Varsovia, Salonic, Mumbai si Istanbul. La Varsovia a fost premiat in cadrul sectiunii „1-2”, juriul motivind acordarea distinctiei „pentru tandretea cu care ne sunt dezvaluite personajele si lumea acestora.

Filmul a beneficiat de critici pozitive, publicatia Hollywood Reporter consemnind ca este „Un film neasteptat de promitator cu un joc actoricesc superb, in care speranta se intrezareste in mijlocul tragediei. Abilitatea cineastilor romani de a explora teme mari folosind resurse minime este reconfirmata in Cainele Japonez. Cei care se asteapta la un umor negru/sec, specific filmelor Noului Val, vor gasi in schimb un film delicat, lipsit de sentimentalism, usor optimist, in care indulgenta este evitata cu atentie Acest puternic si increzator debut merita sa fie prezent in multe alte festivaluri.

Lungmetrajul este produs de Libra Film, a avut premiera pe 18 octombrie a.c. si pina in prezent a reusit sa depaseasca numarul de 2000 de bilete vindute. O sa il vedem cu siguranta pe lista cu nominalizati pentru Cel mai bun Debut la Premiile Gopo de anul viitor, unde va avea o concurenta serioasa!

Resurse
Video: 

Cainele japonez [trailer]

Cainele japonez [trailer]

Making of

Making of
Articol scris de Iosif Prodan | Vin, 01/11/2013 - 04:14
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif