eveniment
Data: 
21 Mar 2016 - 18:00
Loc: 
Clubul Cinefililor
stats
Adresa: 
Casa de Cultura "M. Ursachi", Parcul Copou

The Ballad of Narayama

Clubul Cinefililor continua seria de proiectii din luna martie cu medalionul dedicat regizorului Shohei Imamura si va asteapta la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” a municipiului Iasi sa vizionati si sa discutati, luni, 21 martie 2016 de la ora 18:00, filmul The Ballad of Narayama (1983). Acesta va fi color, subtitrat in limba engleza si va dura 2h si 10 minute. Intrarea este libera!

The Ballad of Narayama este o adaptare dupa cartea „Narayama bushikō”, scrisa de Shichirō Fukazawa si este usor inspirat din ecranizarea cu acelasi nume din anul 1958, in regia lui Keisuke Kinoshita.

Actiunea filmului are loc intr-un sat mic si zolat din Japonia secolului 19. Conform traditiei, cind o persoana implineste virsta de 70 de ani trebuie sa calatoreasca pina la un munte indepartat (Muntele Narayama - „Muntele Stejarilor”) de buna voie si sa ramina acolo pina moare de foame. Povestea se invirte in jurul lui Orin, o femeie in virsta de 69 de ani, sanatoasa tun, care observa un vecin care trebuie sa-si duca cu forta tatal pe munte, asa ca inainte sa moara si decide sa isi petreaca un an aranjind toate problemele din familia si din satul ei.

Filmul a cistigat premiul Palme d’Or la festivalul de la Cannes in 1983 si a fost selectat intr-o serie de festivaluri precum:  Hawaii International Film Festival (Cea mai buna imagine), Blue Ribbon Awards (Cel mai bun actor), Mainichi Film Concours (Cel mai bun actor, Cel mai bun sunet), Hochi Film Awards (Cea mai buna actrita in rol secundar) si Awards of the Japanese Academy, unde a primit mai multe premii si nominalizari.

Shohei Imamura (1926 – 2006) a fost un regizor japonez de film si este singurul cineast din Japonia care a reusit sa obtina doua premii Palme d'Or, fiind cunoscut pentru filmele Stolen Desire (1958), Pigs and Battleships (1961), The Pornographers (1966) si The Eel (1997, Palme d'Or), avind o filmografie de peste 30 de titluri. S-a nascut in Tokyo, iar dupa anul 1945, pentru o scurta perioada in care Japonia se afla intr-o stare groaznica in urma razboiului, Imamura a fost implicat in piata neagra vinzind tigari si alcool. Datorita acestui lucru, filmele sale se concentreaza deseori asupra claselor inferioare ale societatii japoneze. A studiat istoria lumii vestice la Universitatea Waseda, dar si-a petrecut mare parte din timp participind la activitati legate de teatru si politica.

Dupa ce a absolvit cursurile Universitatii Waseda in anul 1951, Imamura si-a inceput cariera cinematografica lucrind ca asistent al lui Yasujirō Ozu la Shochiku Studios. Imamura, in orice caz, nu imbratisa aceeasi viziune pe care o avea Ozu asupra societatii japoneze din filmele sale, afirmind ca "Imi place sa fac filme urite", si "Ma intreb oare ce ii deosebeste pe oameni de animale? Ce e aceea o fiinta umana? Incerc sa caut raspunsuri la aceste intrebari realizind filme de lungmetraj”.

De asemenea, s-a declarat surprins cind a aflat ca filmele sale despre societatea japoneza sint foarte apreciate in afara. In 1965 si-a infiintat propria casa de productie, Imamura Productions, iar in anul 1975 a pus bazele Institutului Japonez de Film si a Scolii Vocationale de Televiziune si Film „Yokohama”.

Resurse
Video: 

The Ballad of Narayama [trailer]

The Ballad of Narayama [trailer]
Articol scris de Ligia Prodan | Sam, 19/03/2016 - 18:15
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan