eveniment
Data: 
2 Dec 2016 - 19:30
3 Dec 2016 - 19:30
4 Dec 2016 - 19:30
5 Dec 2016 - 19:30
6 Dec 2016 - 19:30
7 Dec 2016 - 19:30
8 Dec 2016 - 19:30
Loc: 
Cinema Victoria
Bilet: 
8.00
stats
Adresa: 
Piata Unirii

Album de familie

Album de familie, filmul care te face sa-ti regandesti rapid prioritatile in viata, a intrat pe 25 noiembrie in cateva cinematografe din tara, iar din acest weekend se poate vedea si la Iasi, la Cinema Victoria pina joia viitoare. Va rula in fiecare zi de la ora 17:30, iar pretul unui bilet este 8 lei. Filmul, o co-productie Turcia-Franta-Romania, prezinta povestea unui cuplu aflat in jurul varstei de 40 de ani, care se pregateste sa falsifice un album de familie al unei asa zise perioade de sarcina, pentru a demonstra legatura biologica dintre ei si bebelusul pe care planuiesc sa-l adopte.

Voce marcanta a noii generatii de regizori turci, Mehmet Can Mertoğlu (28 de ani) a castigat cu filmul Album de familie, debutul lui in lung-metraj, France 4 Visionary Award, in sectiunea Semaine de la Critique a Festivalului International de Film de la Cannes, si trofeul suprem, Heart of Sarajevo, la Festivalul International de Film de la Sarajevo, 2016.  Recent, filmul a fost primit cu entuziasm si de cinefilii din Bucuresti, in cadrul Les Films de Cannes a Bucarest.

Pe genericul filmului apar nume sonore ale cinematografiei autohtone: regizorul Calin Peter Netzer, producatorul filmului, si directorul de imagine Marius Panduru, care semneaza imaginea. Rezultatul este rezumat de Variety: "Noul Cinema Romanesc ajunge in Turcia in comedia impresionanta a lui Mehmet Can Mertoğlu despre istoria falsificata a unei familii". iar regizorul nu se dezice: “Chiar si in turcia, oamenii cred ca e un film romanesc facut in Turcia, dar pot sa inteleg, exista o traditie in Romania a filmelor despre birocratie, mai mult decat in Turcia si bineinteles ca datorita lui Marius Panduru oamenilor le vine in minte mai ales Politist, adjectiv”, aflam intr-un interviu cu regizorul pentru Metropotam. Birocratia este insa doar una dintre temele atinse in Album de familie, filmul satira sociala absurda care aduce aminte de stilul lui Roy Andersson.

Fiecare poza spune o poveste, nu neaparat insa si toata povestea. Protagonistii filmului Album de familie, netoti si duplicitari, se folosesc de fotografii mai mult pentru constructia amintirilor decat pastrarea lor. Chiar daca pozele ajung in albume de hartie, nu pe instagram sau Facebook, debutul regizorul turc Mehmet Can Mertoglu ranjeste superior la practica, care desi este exhaustiva ramane vesnic eluziv filtrata, a documentarii de sine.” (Variety)
 

Album de familie a fost filmat timp de cinci saptamani in locatie, in orasele Ankara si Kayseri. Protagonistii povestii sunt interpretati de doi actori foarte cunoscuti pe plan autohton. Ssebnem Bozoklu este una dintre cele mai populare actrite in turcia, cunoscuta pentru rolul din filmul “Cold” (regizat de Uğur Yücel), dar si pentru succesul de box-office “Niyazi Gul, the Galloping Vet”, in timp ce Murat Kiliç apare in “Once Upon a Time in Anatolia”, regizat de Nuri Bilge Ceylan, castigatorul Marelui Premiu al Juriului la Cannes, in 2011.

Mehmet Can Mertoğlu a studiat literatura turca in Istanbul, a publicat articole despre cinema in reviste si a atras atentia criticilor de film cu scurtmetrajul proiectat in zeci de festivaluri Yokus / The Slope (2008), o viziune asupra vietii din perspectiva unui portar de spital. Pe viitor, tanarul regizor spune ca si-ar dori sa concretizeze un film cu un ansamblu de actori, in stilul lui Robert Altman.
 

“De la bun inceput, inca de cand scriam scenariul, stiam voi filma asa, ca asta va fi ritmul povestii. Cinefilul din mine prefera filmele care lasa spectatorului libertate de gandire.”, spune regizorul (euronews.com).

Resurse
Video: 

Album de familie

Album de familie
Articol scris de Comunicat de presa | Joi, 01/12/2016 - 21:50
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa