articol
stats

AFF 2012, ziua a treia

A treia zi de festival, miercuri (17 oct), n-a fost una prea plina la capitolul filme, dar am de gind sa recuperez joi. Am reusit sa vad singura productie din Iasi prezenta la Astra 2012 si citeva scurtmetraje documentare. Plus debutul lui Florin Cioaba, un document despre poraimos, pogromul romilor dintre 1942-1945.

Productia ieseana de care ziceam se intituleaza Crucile fabricilor seculare si este semnata de Gabriela Baiardi/ TVR Iasi. Documentar de investigatie in care se detaliaza procesul prin care trei fabrici „emblematice” ale orasului nostru au disparut: Nicolina, Ciurea si Tigarete. Mult prea dens la nivelul cifrelor si numelor de companii/ firme implicate in privatizari plus informatii efective care apareau pe ecran (la un moment dat, un intervievat oferea date economice iar in paralel, la baza imaginii mai apareau si alte detalii tehnice despre subiect – practic imposibil sa intelegi prea multe). Dar filmul n-ar fi rau la nivel de continut daca n-ar pacatui printr-un concept video deplorabil si amatoricesc – montaj frenetic, muzica apocaliptica, imagini oblice si secvente imposibil de urmarit cu ochiul liber.

Filmul lui Cioaba, Adevarul despre Holocaust nu e nici el vreo reusita vizuala, dar are ceva marturii din partea unor supravietuitori - importante din punct de vedere istoriografic – care dau o anumita valoare filmului (marturii despre acte de canibalism, infanticid). Bun, pina la istoriografie trebuie sa verificam daca aceste izvoare orale sint veridice si cum – din cunostintele mele - subiectul e inca netratat academic, ar merita ceva atentie din partea specialistilor. Filmul are si secvente de docu-drama - din acelea care imi repugna -, amatoricesti si neconvingatoare.

Stremt 89 in regia Andei Puscas si a lui Dragos Dulea e un scurtmetraj foarte in voga de ceva vreme, un proiect studentesc de 15 minute despre cum au trait locuitorii din localitatea Stremt, jud. Neamt, revolutia din ’89. Subiectul e tratat in cheie comica, ceea ce ii face pe oameni sa fie detasati si autentici. Povestesc despre cum au vrut sa o omoare pe primarita, bunicul regizoarei voia sa-i impuste pe vecinii securisti (doar ca arma pe care o pastra in pivnita nu mai avea gloante si n-a putut sa-si duca planul pina la capat) si despre cum i-au deconspirat locuitorii pe „teroristi”.

Am reusit sa vad pina la urma si Gutuiul Japonez de Mara Trifu (a cistigat o mentiune speciala la Aristoteles si a fost nominalizat la Gopo in 2012), un alt scurtmetraj, observational, despre o doamna de 90 de ani care citeste Zola si are o aroganta teribila. Filmul e foarte asezat dar nu merge prea departe in a o descoperi pe aceasta femeie. Din documentar nu aflam prea multe, sint doar mici momente mai mult sau mai putin relevante. Ni se creioneaza un personaj, dar nu suficient cit sa raminem cu ceva din el (film + personaj).

Miine puteti citi despre Gone Wild (Dan Curean), cele mai recente documentare semnate de Laurentiu Damian, Toxic (Andrei Sota) si ceva scurtmetraje studentesti.

Resurse
Video: 

Crucile fabricilor seculare

Crucile fabricilor seculare

Adevarul despre Holocaust

Adevarul despre Holocaust

Stremt 89

Stremt 89

Gutuiul Japonez

Gutuiul Japonez
Articol scris de Iosif Prodan | Joi, 18/10/2012 - 12:08
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif