- 3612
Asociatia euRespect si Grupul Librarium va invita la libraria Avant-Garde pentru a vizita expozitia de fotografie „Trepte”. Proiectul este o invitatie de a parcurge orasul Iasi alaturi de Diana si Alex, utilizatori de scaun rulant, pentru a redescoperi spatiile citadine care ne sunt familiare, de data aceasta din perspectiva unei persoane cu mobilitate redusa.
Refuzind izolarea si revendicind accesul la spatiul public in orasul in care traiesc, invata si muncesc, cei doi tineri euRespect si fotograful proiectului, Tudor Pantelimonescu, incearca sa transmita un mesaj necesar: dizabilitatea nu este o conditie a individului, ci o limitare a mediului in care acesta traieste.
Proiectul fotografic incurajeaza o privire lipsita de prejudecati asupra persoanelor avind o mobilitate redusa si evidentiaza faptul ca, in mediul urban, accesul la educatie, cultura, la spatiile recreative si, in definitiv, la o viata normala, este conditionat de adaptarile corecte. Desfasurat sub deviza ”Persoanele cu dizabilitati au nevoie de respect, nu de prioritate!” proiectul asociatiei euRespect incearca sa contribuie la efortul de constientizare a publicului cu privire la faptul ca egalitatea de sanse intr-o societate moderna incepe cu respectul fata de toate grupurile sociale care o compun si atentia la necesitatile lor.
Expozitia poate fi vizitata pina pe 29 iulie 2012 la libraria Avant-Garde (Lapusneanu, 16) si este o componenta a proiectului ”Schimba-ti perspectiva!” implementat in cadrul programului Tineret in Actiune, subactiunea 1.2, Initiative ale tinerilor.
Asociaţia euRespect a fost infiintata in octombrie 2010, cu scopul de a contribui la activitatile initiate de societatea civila pentru a determina o schimbare la nivelul societatii romanesti prin proiecte organizate la nivel local, profilata pe atragerea de tineri.
euRespect si-a propus sa aiba in vedere grupurile defavorizate, intergrarea in societate a persoanelor cu dizabilitati, respect pentru mediu si pentru initiativele ecologice, organizarea si implicarea in activitati studentesti, incurajarea tolerantei si a ajutorului reciproc. Se porneste de la convingerea ca schimbarile mari pot fi facute prin initiative punctuale si coerente, cu implicare civica si convingere etica. Schimbarile majore nu se produc de la sine, ci prin initiative repetate si nu pot fi sustinute decit prin puterea exemplului, acesta fiind principiul pe care isi sprijina actiunile asociatia euRespect, una dintre metodele care pot produce efecte asupra opiniei publice si a comportamentului individual.
euRespect incurajeaza VOLUNTARIATUL deoarece este mijlocul prin care tinerii pot participa activ la schimbarile pozitive din comunitatea lor, valorificindu-si aptitudinile, curajul si ideile indraznete, creativitatea si abilitatile de comunicare.