interviu
stats

Setsuna travelling inside

Imi doresc sa le transmit celor din jur ca ei sunt de fapt centrul propriului lor univers. Numai cand aceasta parte este constientizata, fericirea deplina isi poate face aparitia.”

Petrecerile nu sunt complete daca nu au "visuals". Efectele proiectiilor pot spori si diversifica gustul unui party, important e cine si cum o face. Invitata mea de aceasta data este o specialista in jocul de imagini, apreciata indeosebi in Iasi, cat si in alte orase din tara. De curand a contribuit la piesa de teatru Dawn Way, regizata de Radu Afrim.

Iulia aka Setsuna are un traseu dictat cu siguranta de talentul harazit. Dupa ce a poposit putin la Waldorf, liceul l-a terminat la Colegiul de Arta "Octav Bancila" din Iasi, urmand apoi cursurile Facultatii de Arte Plastice, Decorative si Design, sectia Grafica. Reuseste cu maiestrie sa combine arta plastica si muzica, dand astfel noi valente peisajului cultural contemporan.

 

 

„Datoria unui VJ este de a reusi prin setul visual pe care il are pregatit sa ofere publicului o satisfactie vizuala care sa se potriveasca in mod armonios cu ceea ce el asculta.”


AltIasi: De unde asemanarea cu Setsuna Mudo, personajul din Angel Sanctuary?

Setsuna: Toata aceasta poveste a inceput cam in jurul varstei de 17 ani, cand impreuna cu un prieten foarte apropiat, Alex , faceam schimb de seriale anime. Vazand amandoi Angel Sanctuary ne-am dat seama ca doua dintre personajele din serie, Setsuna Mudo, respectiv Kira Sakuya, ni se potriveau intru totul situatiei noastre de atunci.

Imi aduc aminte ca prima data cand am pus visuals a fost la unul dintre evenimentele organizate de cei de la Urban Komitet, cam la un an dupa ce povestea cu Setsuna si Kira incepuse sa prinda contur, ca un secret al prieteniei noastre. Am fost intrebata sub ce nume mi-as dori sa apar pe afis, raspunsul meu imediat fiind "Setsuna, bineinteles!" Iata, dupa atatia ani acest nume a ajuns sa devina destul de puternic incat sa se transforme intr-un apelativ vis a vis de persoana mea.

 

AltIasi: Ce face un VJ si ce inseamna experienta asta pentru tine ?

Setsuna: M-am apucat sa pun visuals cand aveam 19 ani, se fac 5 ani in toamna. Am reusit astfel  sa-mi dezvolt imaginatia ca artist visual. Fiecare seara pentru care trebuie sa ma pregatesc reprezinta o adevara provocare, mai ales cand nu cunosc playlistul de la evenimentul respectiv, ci cunosc doar stilul muzical. Incerc astfel sa ma mulez dupa sentimentele fiecarui DJ, in final reusind sa creez o intreaga compozitie audio - vizuala, compozitie care sa ofere publicului o traire pe mai multe planuri

In ultimul an (multumesc cu aceasta ocazie Clubului Brain, deoarece mi-a oferit o sansa de exprimare libera nu numai ca VJ ci si ca expozant) am reusit sa ating anumite performante pe care le vedeam la altii si dupa care tanjeam.

Datoria unui VJ este de a reusi prin setul visual pe care il are pregatit sa ofere publicului o satisfactie vizuala care sa se potriveasca in mod armonios cu ceea ce el asculta.

 

 

„Incerc sa transmit un mesaj subliminal care sa-i faca pe oameni sa se gandeasca din cand in cand la sufletul lor.”

 

AltIasi: Prima ta expozitie personala a fost „Jiva Munkti” (Suflet renascut), a doua „Jiva Sakti” (Energia sufletului) si urmeaza cea de-a treia „Anima” (Suflul vietii). Urmaresti o anumita succesiune?

Setsuna: Intr-adevar exista un lait motiv in majoritatea lucrarilor mele - cel al "sufletului". Este vorba de energia sufletului si de vibratiile pe care le emana. De aceea, prin intermediul lucrarilor mele incerc sa transmit un mesaj subliminal care sa-i faca pe oameni sa se gandeasca din cand in cand la sufletul lor, pentru ca foarte multi din jurul nostru uita de acel suflu al vietii – ANIMA. Fara sa realizam, suntem atat de mult ancorati in material, in teluric... incat legatura dintre noi si interiorul nostru se pierde de-a lungul anilor, ajungand treptat sa ne transformam in persoane lipsite de acest „suflu”, de aceasta vibratie, pentru ca uitam cum si cine suntem cu adevarat. Daca multi dintre noi ar reusi in fiecare zi sa isi dedice cate cinci minute in care sa se intrebe daca sunt intr-adevar fericiti,  daca sunt multumiti de sine, bucurosi,  am ajunge sa traim intr-o lume mai buna si mai linistita. E vorba doar de comunicare launtrica.

 

AltIasi: Cum se face aceasta comunicare din punctul tau de vedere? Cum o stabilesti, care e primul pas spre multumirea de sine, fericire, bunastare?

Setsuna: Ca orice alta forma de comunicare, numai ca nu te adresezi unei persoane exterioare tie ci din contra, unei persoane din interiorul tau. Daca suntem atenti indeajuns, in clipe de liniste putem sa auzim vocea noastra launtrica, insa din cauza agitatiei, a stresului financiar, material, sau pur si simplu din cauza ignorantei, nu ascultam aceasta voce care mereu trage semnale de alarma. Ceea ce simtim poate sa ne ofere solutia catre un drum mai bun de urmat, tot ce trebuie sa facem e sa punem intrebari si apoi sa ascultam raspunsurile ce ni se ofera.

 

AltIasi: Spuneai la un moment dat ca te fascineaza hinduismul, iata un exemplu bun sunt titlurile expozitiilor tale. De unde pasiunea asta?

Setsuna: Mereu am fost de parere ca pasiunile exista in noi de cand ne nastem, numai ca tine de datoria noastra sa le descoperim. In cazul meu, aceasta pasiune mi-a fost scoasa la iveala de catre tatal meu. De cand eram mica mi-a aratat alternative la credinta religioasa. M-a ajutat sa imi dezvolt o perceptie larga asupra acestui aspect, reusind sa nu ma plafonez numai la religia ortodoxa, impusa prin intermediul societatii sau a regulilor unei familii. Mi-a oferit posibilitatea sa aleg, si cu timpul, prin diferite cercetari am ajuns treptat la concluzia ca alte religii sau forme de spiritualitate mi se potrivesc propriilor credinte mai bine decat ceea ce mi se oferea intr-un mod mai mult sau mai putin obligat.

Revenind, momentan am ajuns sa am trei mari pasiuni: arta plastica, muzica si spiritualitatea. Incerc mereu sa ma folosesc de una dintre ele pentru a exprima o alta, sau chiar toate trei deodata. De exemplu "Kaya- travelling inside" a fost un eveniment in care am imbinat muzica si visualul cu scopul de a oferi publicului o calatorie launtrica, spirituala.

 

 

„Un artist va reusi cu adevarat numai atunci cand isi va pastra in permanenta dorinta jocului.”


 AltIasi: Ce te motiveaza in procesul creativ, de unde porneste totul?

Setsuna: Motivatia artei personale este aceea de a aduce aminte oamenilor in permanenta ca in afara de ceea ce vedem exista o parte magica a lucrurilor care e cu noi mereu, trebuie doar sa ne dorim sa vedem aceste aspecte "ascunse" ale vietii. Foarte multi sunt indiferenti vis a vis de ceea ce simt, de ceea ce gandesc, punand pe primul loc dogmele si regulile societatii, familiei, iar prin lucrarile mele imi doresc sa le transmit celor din jur ca ei de fapt sunt centrul propriului lor univers. Numai cand aceasta parte este constientizata, fericirea deplina isi poate face aparitia.

 

Altiasi: Ce tehnici abordezi in general? La expozitia Anima ai ales mixed media, de ce acest mod de exprimare plastica?

Setsuna: Nu am o singura tehnica de lucru, e putin trist pentru vremurile noastre sa te rezumi numai la o singura modalitate de exprimare cand sunt atatea solutii care abia asteapta sa fie abordate.

Mixed Media presupune o gama infinita de posibilitati. Nu mai tin minte exact, cand eram prin anul al II-lea de facultate domnul profesor Dragos Patrascu mi-a spus la un moment dat ca "un artist va reusi cu adevarat numai atunci cand isi va pastra in permanenta dorinta jocului", iar prin mixed media eu asta fac , ma "joc"  intr-un mod plastic cu tot ce mi se ofera pentru ca in final sa privesc in urma si sa mi zic "da, mai bine de atat nici ca puteam face ca sa construiesc ceea ce imi doream sa transmit!"

 

AltIasi : De ce un club, respectiv Brain, si nu o galerie, avand in vedere ca toate expozitiile tale personale au avut loc acolo ?

Setsuna: Am avut expozitii si la galerii din Iasi, precum Galeriile "Cupola" sau cele de pe Str. Lapusneanu, dar acest lucru a fost posibil deoarece au fost organizate de profesorul meu, Dragos Patrascu.

 

AltIasi : Ca artist pe cont propriu nu ai aceleasi sanse de izbanda?

Setsuna : Indepedent este mai dificil pentru ca asta implica in mod obligatoriu sa fac parte din UAP, iar asta inseamna multa birocratie, plus cel putin un an de experienta ca membru al acestei organizatii. In concluzie, ar insemna sa astept cam in jur de un an jumatate, chiar doi pentru a putea realiza o expozitie personala... Putin cam mult avand in vedere ca ideile nu au atata rabdare sa astepte sa fie materializate.

De ce Brain? In prima instanta acolo am activat ca VJ la diferite eventuri pana cand am simtit nevoia sa ma exprim si pe alte planuri, respectiv cele plastice. Placerea de a organiza diferite evenimente, atat artistice cat si party-uri, a fost direct proportionala cu faptul ca mi s-a oferit libertate si incredere maxima inca de la inceput.

Si pina la urma, cui nu-i place cand ajunge sa intalneasca oameni care intr-adevar sa-i ofere sanse de exprimare?

 

AltIasi :  Carui tip de public te adresezi?

Setsuna : Oricine este liber sa-mi cunoasca arta, niciodata nu am cautat sa tintesc numai intr-o anumita directie, ci din contra imi doresc ca multa lume sa auda sau vada ceea ce imi doresc sa transmit, insa a fost foarte important pentru mine faptul ca mi s-a oferit increderea care mi-a inspirat un sentiment de verticalitate personala, ajungand asadar sa fac mai mult decat o expozitie in acest loc.

 

 

„Crearea lucrurilor cu dragoste face ca acestea la sfarsit sa devina mici diviziuni ale artei universale.”


AltIasi: Cum e mitul asta legat de inspiratie si de muze ? In lumea asta a vitezei, mai exista artistul boem, care sta si cugeta asteptand sa fie invadat de entuziasm creator ?

Setsuna: Personal, consider ca mitul muzei si munca neincetata sunt doua aspecte identice, dar diferite in acelasi timp. Putem sa ne referim la o muza atunci cand intalnim stropul de empatie pe care ni-l dorim cu asa mare ardoare, intr-o persoana sau mai multe, lucru care ne ajuta sa capatam incredere in imaginea noastra ca artisti si in arta noastra. Astfel acesti factori duc la o dorinta de munca asidua, pornind mereu cu gandul spre inovatie, evolutie, autodepasire. Totodata nu putem sa asociem "muza" numai cu acest domeniu de activitate, deoarece fiecare dintre noi are nevoie sa simta macar o data in viata acel strop care sa-l faca sa mearga mai departe, indiferent ca este vorba de un artist plastic, compozitor sau de un om care face paine impletita la brutarie. Crearea lucrurilor cu dragoste face ca acestea la sfarsit sa devina mici diviziuni ale artei universale.

 

AltIasi: Sunt regulile constrageri asupra creativitatii ? Este artistul incapabil sa se recunoasca in standardele morale existente ?

Setsuna : Nu exista reguli! Vai si amar de cel care creeaza si isi chinuie spiritul creator prin intermediul canoanelor, fortandu-l sa se transforme dupa acestea. Daca nici in arta nu gasesti libertatea infinita, inseamna ca intr-adevar suntem o planeta fara de speranta.

 

AltIasi: Unde ti-ar placea sa traiesti? Ai vreo fascinatie pentru un loc anume?

Setsuna : Undeva unde sa fiu aproape de mare. Orice loc in apropierea apei imi induce starea cea mai profunda de creativitate.

 

AltIasi: Setsuna Mudo, ingerul reincarnat, care se lupta pentru bine… nu cred ca exista persoana mai potrivita care sa se ocupe de visuals pentru piesa lui Radu Afrim, Dawn Way (Oameni slabi de inger. Ghid de folosire). Cum a fost colaborarea, de altfel prima de acest gen?

Setsuna: Colaboarea cu Radu Afrim a reprezentat o experienta unica, plina de noi invataminte nu numai pe directia interesului personal ci si a efortului mare depus de actori, de oamenii de la tehnic si nu in ultimul rand straduinta regizorului, care fara buna intelegere si capacitatea de a se mula dupa fiecare in parte, nu ar fi reusit sa puna bazele unui asemenea spectacol.

 

AltIasi: Ce proiecte pregatesti ?

Setsuna : Anima si Jiva Gana (in hindu inseamna muzica sufletului) reprezinta urmatoarele doua proiecte ce vor fi puse in practica in viitorul apropiat. Anima va avea loc pe 5 aprilie, in Brain, iar Jiva Gana imi doresc sa o duc la bun sfarsit la finele acestui an.

Articol scris de Bianca Grigoriu | Lun, 21/03/2011 - 14:48
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului bianca.grigoriu