- 2367
La inceputul lunii mai juriul format din reprezentanti ai Universitatii de Arte “George Enescu”, ai Institutului Cultural Francez din Iasi si ai Asociatiei Mai Bine a evaluat SALATRON ca fiind proiectul care reflecta intr-o forma artistica complexa conceptul de comert echitabil, urmand sa fie prezentat publicului de Ziua Internationala Fair Trade (sarbatorita anul acesta pe data de 12 mai), alaturi de proiectia filmului Solutii Locale pentru o Dezordine Globala. Premiat la Concursului Artistic Fair Trade desfasurat in perioada 4-25 aprilie 2012, proiectul va avea vernisajul sambata, 12 mai, de la ora 17:00, la sediul Institutului Cultural Francez.
Despre SALATRON, artistii spun ca este un proiect performativ instalationist, care se foloseste de premisele unui mecanism socio-economic existent, pentru crearea unei realitati viitoare, un sistem in care esenta umana este dizolvata intr-o formula de productie in masa. Proiectul mizeaza pe experienta privitorului conectat la acest tip de realitate, si modul cum se raporteaza individualitatea intr-un univers de pattern-uri. Pornind dintr-o realitate imediata, instalatia colecteaza o serie de elemente si situatii din viata omului, care sunt reconfigurate in universul unui singur individ, si transpuse sub forma unei artificialitati acute.
Crearea unui viitor improbabil aduce in esenta problema intangibilitatii. Elementele constructiei experimenteaza realitatea, evocand lipsa transparentei in relatiile economice, frustrarea consumatorului si scaderea calitatii vietii printr-o injustitie comerciala ce sustine o calitate a produselor inadecvata nevoilor acestuia si condamna conditiile de munca ale producatorilor. Provoaca spectatorul, prin metafore, sa desluseasca elemente ale practicilor comerciale si sa observe cum problema devine generala, integrandu-l in acelasi cerc vicios.
Sunt de asemenea induse sensurile in care un om poate contribui, de la informatie spre actiune.
SALATRON inseamna: Adrian Murariu: Artist, Project Manager; Iustin Surpanelu: Visual Artist; Andrei Cozlac: Visual Artist; Alex Dascalita si Marian Saizu: Artists, Logistics; Ioana Lefter si Mihai Florin Liviu: Artists.
Fair trade, sau comert echitabil este un parteneriat comercial, bazat pe dialog, transparenta si respect, care urmareste sa asigure o mai mare echitate in comertul international. Obiectivele initiativelor de comert echitabil sunt exprimate printr-o gama diversa de activitati practice si programe, pentru a raspunde cat mai bine nevoilor specifice si contextului local in care se gasesc persoanele vizate de initiativele de comert echitabil. campanii de constientizare desfasurate in sprijinul producatorilor apar de obicei sub logo-ul WFTO.