eveniment
Data: 
4 Dec 2020 - 17:00 - 10 Jan 2021 - 20:00
Loc: 
Art+Design
stats
Adresa: 
Carol I nr. 4

Radu Carnariu - Quarantino (lansare de carte și deschidere expoziție)

Vineri, 4 decembrie, de la ora 17:00, la Art+Design au loc lansarea cărții Quarantino, apărută la Editura TracusArte, și deschiderea expoziției omonimă ale artistului Radu Carnariu, în prezența profesorului Emil Munteanu. Evenimentul va avea loc cu respectarea tuturor măsurilor în vigoare.

„Quarantino este un mini-proiect picto-poetic la care am lucrat aproape obsesiv în perioada lockdown-ului. Partea vizuală a proiectului era, zi de zi, postată în mediul online, în timp ce partea textuală, cea mai acaparantă, era menținută, tot zi de zi, drept activitate „secretă”. Tocmai pentru a nu strica o eventuală surpriză editorială. Dar și pentru a avea timp de teste cu privire la conceptul de machetă. Practic, am încercat din greu să mențin un echilibru (interior) firesc dintre nevoia de a scrie și cea de a desena, fără să cad în capcana (auto)ilustrativității. Din acest motiv, firul roșu ce leagă cele două „identități” implicate (de altfel, independente sau, cel puțin, complementare) e tocmai tensiunea/starea de „fond” din care acestea emerg, amplificate, în mod evident, de „reactivitatea” creativă crescută în raport cu noul imaginar al crizei (sanitare, sociale, umane etc.), dar și de economia draconică, aproape „aseptică”, a mijloacelor de exprimare auto-impuse, forțate să coabiteze „poetic”.
 
Nu aș fi reușit niciodată să-mi fac curaj să public picto-poemul Quarantino fără ajutorul direct și indirect al unor oameni mai frumoși și mai deștepți decât mine, adică: Robert Serban , Nichita Danilov, Teodor Dună (de la TracusArte), Emil Munteanu (prietenul, sfătuitorul meu literar și coordinator al revistei Alecart) - pentru încredere, încurajări și feedback, Dan Perjovschi & White Cuib - pentru invitația de a participa online la Virus Diary (acest gest mi-a reîntinerit încrederea), Gabriel Jurj de Waters Romania - pentru suportul financiar și, mai ales, pentru prietenie și, last but not least, Alexandra Ghioc, partenera mea întru toate. ” (R.C.)
 
Radu Carnariu (n. 1979) este un artist vizual multidisciplinar și profesor de artă din Iași, care a absolvit Licenţa, Masterul și Doctoratul la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași. El este interesat de studiul efectelor sociale, politice și cognitive ale artei critice asupra relaţiei dintre mentalitate, imaginaţie și comportament. Unele dintre proiectele sale precum „Dracolax +”, „Holy Advertising”, „Statement-ism”, „Boogie Man Generation”, „Eyes Wide Fat” sau „Argumented Reality” evidenţiază ironic unele contexte ale acestor efecte prin abordări vizuale paradoxale, ce vizează provocarea sau modificarea capacităţii de conștientizare a publicului cu privire la diverse teme marcante pentru realitatea/ realităţile zilelor noastre. A avut expoziţii solo naţionale în Iași și București și expoziţii de grup internaţionale precum: Art Revolution Taipei, Taiwan (finalist) 2012, Nord Art 2013 și Nord Art 2014, Kunstwerk Carlshuette, Germania și Contaminazioni 016, European Cuteness Art, 2016, România, Bulgaria, Italia.
Articol scris de Comunicat de presa | Mie, 02/12/2020 - 22:35
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa