eveniment
Data: 
17 May 2014 - 15:00 - 18 May 2014 - 02:00
Loc: 
Diverse muzee
stats

Noaptea Europeana a Muzeelor 2014, a X-a editie

E deja un fapt arhicunoscut ca aproape 3.000 de muzee din Europa sarbatoresc anual evenimentul prin deschiderea simultana si, de cele mai multe ori, gratuita. Noaptea Europeana a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internationale a Muzeelor, care are loc intotdeauna pe 18 mai. Cea de-a X-a editie a Noptii Europene a Muzeelor va incepe in Romania din seara zilei de sambata, 17 mai, sub organizarea Retelei Nationale a Muzeelor din Romania. La Iasi, pe langa Muzeul Literaturii Romane Iasi (care deschide nu mai putin de 10 muzee) si Complexul National Muzeal „Moldova” (5 muzee), la eveniment participa, ca si anul trecut, Muzeul Universitatii „Al. I. Cuza”, Turnul Golia si Palatul Roznovanu.

Daca anul trecut s-a inscris in eveniment cu 6 muzee, anul acesta Muzeul Literaturii Romane Iasi deschide pentru vizitatori 10. Daca vizitati cel putin 4 muzee literare, puteti participa la un concurs care are ca premii o excursie in Bucovina, un tur al muzeelor literare iesene cu o masina hibrid (Toyota Auris HSD), trofee sau carti. Castigatorii concursului vor fi anuntati in direct pe www.privesc.eu pe data de 21 mai 2014.

Programul evenimentelor:

Muzeul „Vasile Pogor” – concert de jazz, bal mascat in Parcul Lecturii (editia a II-a), targ handmade, concurs cu premii: Cel mai original costum;
Muzeul „Mihail Sadoveanu” – vernisajul Expozitiei temporare „Opera lui Sadoveanu in arta plastica”, concert folk, concert de muzica si dansuri populare;
Muzeul „Mihai Codreanu” –„Noaptea revistelor deschise”, editia a II-a; concert folk sustinut de Adi Bezna si prietenii
Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul” –concert de vioara sustinut de elevi ai Colegiului de Arta „Octav Bancila” Iasi
Muzeul „Otilia Cazimir” – concert de chitara clasica;
Muzeul „G. Topirceanu” – programul „Epigrame, epigrame…”;
Muzeul „Mihai Eminescu” – auditii si momente de improvizatie teatrala;
Colectia „Istoria teatrului romanesc” – concert si momente de improvizatie teatrala;
Muzeul „Ion Creanga” – auditie „Creanga in lectura lui Mihail Sadoveanu”;
Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircesti – pe urmele lui Vasile Alecsandri...

Complexul Muzeal Moldova - program Noaptea Muzeelor: 15.00 – 02.00 (valabil pentru toate muzeele)

Muzeul „Poni – Cernatescu” Iasi  - Stereoscopia – in cautarea reliefului

19.15 – vernisajul expozitiei – concurs de fotografie Slalom fotografic
Expozitia se adreseaza tinerilor fotografi amatori ieseni cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani. Se vor decerna Premiu Carol Popp de Szathmari pentru expresivitate si rafinament in tehnica si creatia fotografica si premiul pentru debut Nestor Heck.
- spectacol de muzica, dans si poezie sustinut de elevii Colegiului National de Arta „Octav Bancila”.

Muzeul Memorial „Mihail Kogalniceanu”
18.00 – vernisajul expozitiei Album de familie: fotografii document cu membrii familiei Kogalniceanu, din patrimoniul muzeului

19.00 – Festivalul Serata la Muzeul Memorial Mihail Kogalniceanu, editia a III-a - Festival boieresc care va readuce in prezent atmosfera de epoca a secolului al XIX-lea (festival interactiv cu ateliere pentru parinti si copii, expozitii, proiectii de filme, recitaluri de poezie, concerte de muzica clasica).

Muzeul Unirii Iasi - Expozitia Artisti absolventi la Iasi (1860 – 2014). Personalitati istorice

15.00 – vernisajul expozitiei: o adevarata „carte de vizita” istorica a primei Academii de Arte Frumoase din Romania, unde vor fi prezente nume ale intemeietorilor Gheorghe Panaiteanu Bardasare sau Constantin Stahi, dar si ale unor ilustri absolventi si profesori, precum Stefan Dumitrescu, Nicolae Tonitza sau Corneliu Baba.

Muzeul Viei si Vinului din Harlau - lansare de carte: autor Dumitru Miron – „Marturii privind Primul Razboi Mondial la Harlau”; Spectacol folcloric sustinut de ansamblul „Rapsodia Harlaului” al Liceului Tehnologic „Petru I Musat” din Harlau

Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa - O noapte de poveste la Palat
- Expozitia de carte veche ,,Cartea-altar de intelepciune” cuprinde carti din secolul al XIX-lea, dictionare cu gravura, sapte volume din Codul General al Romaniei (1910-1912), intreaga legislatie de la 1856 pana in 1912.  Volumele expuse sunt deosebit de frumoase datorita materialelor folosite la imbracarea si ornamentarea cartii si a tehnicii de executare.
- Concurs de cunostinte generale pentru elevii de gimnaziu de la scolile din comuna cu tema: ,,Palatul Ruginoasa si legendele sale”.

Muzeul Universitatii „Al.I. Cuza” Iasi - program Noaptea Muzeelor: 19.00 – 01.00

Cei interesati vor avea ocazia sa cunoasca aspecte ale civilizatiei Cucuteni, o civilizatie preistorica de acum 7000 de ani, prin vizitarea salilor tematice (sala artelor, sala mestesugurilor, sala tezaurului) din cadrul muzeului care ilustreaza varietatea creatiilor specifice oamenilor din vechime. De asemenea, acestia sunt invitati sa viziteze partea academica a muzeului, unde istoria Universitatii ocupa un spatiu adecvat, organizat dupa criterii tematice si prin raportare la diversele etape istorice pe care le-a parcurs invatamantul superior iesean.

Palatul Roznovanu (Primaria Municipiului Iasi) - ”Expozitie document: 100 de ani de la Primul Razboi Mondial”, organizata impreuna cu Directia Judeteana Iasi a Arhivelor Nationale.
- vizitarea cu ghid a Palatului Roznovanu
- concert de Muzica Militara cu Fanfara Garnizoanei Iasi, pietonalul Stefan cel Mare

Turnul Golia si Casa diaconului Ion Creanga – program Noaptea Muzeelor: 19.00 – 02.00

In cadrul Noptii Muzeelor se pot vizita Turnul Golia (Turnul Clopotnita) si Casa Diaconului Ion Creanga.

Cazarma Mare din Copou - program Noaptea Muzeelor: 20.00–23.00

- vizitarea nocturna a Palatului Ostirii si a unei expozitii inedite de Ordine si medalii ale Regimentului 15 „Razboieni” si nu numai, dar si uniforme militare si drapele de lupta de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX.
- sceneta de I. L. Caragiale a artistilor Cercului Militar.
- spectacolul „Bal la Garnizoana”, oferit de Muzica Militara a garnizoanei alaturi de membrii trupei de dans sportiv „Reflex”.

Articol scris de George Plesu | Lun, 12/05/2014 - 22:42
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george