- 1668
Pentru expoziția personală „Staying Alive” deschisă la Borderline Art Space în perioada 5 octombrie - 5 noiembrie, artistul craiovean Mihail Trifan expune pentru prima dată în Iași lucrări din diferite etape ale creației sale (pictură, sculptură, instalație). Vernisajul are loc în prezența artistului, însoțit de curatorul Cătălin Davidescu, vineri, 5 octombrie, începând cu ora 19:00, odată cu debutul Nopții Albe a Galeriilor din Iași. Înainte de vernisaj, artistul va susține un performance în autobuzul Linia 1 a culturii ieșene, proiect derulat în colaborare cu FILIT și FITPTI, care își propune să lege simbolic cele 3 evenimente care se desfășoară la Iași în aceeași perioadă.
Spre deosebire de majoritatea creatorilor care, odată cu înaintarea în vârstă, nu fac decât să îşi consolideze o imagine deja construită, Mihail (Micky) Trifan are neastâmpărul de a-şi revigora fiecare nou proiect din perspectiva inspiraţiei de moment. O neobosită afluență de creativitate individualizează în mod evident lucrările sale, iar performance-ul live, care completează periodic expunerea, au devenit deja marca artistului. Această perpetuă reinventare vine să destabilizeze orice încercare de a-l fixa într-un un suport teoretic, iar expozițiile sale pot fi văzute, cel mai onest, ca rezultat al izbânzii proprii de a-şi exprima vitalitatea și nevoia de trăi eminamente artistic. Viaţa sa reală este contopită cu cea artistică, neexistând în acest caz nici o urmă de simulacru. Într-o lume controversată și rigidă, unde concepte precum libertatea sau arta sunt supuse regulilor, Micky poate fi considerat unul dintre ultimii artişti liberi.
După o lungă perioadă de experimente și acumulări interioare, artistul îşi trăieşte maturitatea cu o fervoare care pentru societatea contemporană, captivă adesea într-o formă de independentă iluzorie, poate fi percepută drept anarhie. Este o explozie și, în același timp, o reacție împotriva oricărei norme limitatoare. Din această perspectivă Staying alive este, în esenţă, un nou strigăt clar, şi puternic, ce transmite bucuria autorului de a trăii și evolua frust, exact aşa cum îşi dorește. A încerca să conceptualizezi proiectele sale încorsetându-le în teorii de natură socială, morală sau chiar estetică, înseamnă doar a le goli de însăşi esenţa lor, libertatea.
Mihail Trifan (n. 1946 la Caracal, România), trăiește și lucrează în Craiova. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, 1971, Facultatea de Arte Plastice, Secţia Pictură, a fost din 1971 profesor de pictură la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, unde a ghidat activitatea unor artiști care astăzi reprezintă nume mari pe scena de artă românească. Lucrările sale utilizează o varietate de medii, de la pictură la instalație-obiect, performance și sunet, într-o continuă căutare și reinventare a identității artistice. Mihail Trifan a reprezentat, pe parcursul a peste 50 de ani de activitate, fervoarea inepuizabilă a experimentului cu materia picturală. Cu numeroase expoziții naționale și internaționale, s-a bucurat în 2016 de o expoziție retrospectivă la Muzeul de Artă din Craiova, care a reunit peste 80 de pânze și obiecte realizate între 1973 și 2016. În 2017 a reprezentat Craiova în cadrul expozițiilor focus No Man’s Land din cadrul NAG (Rezidența Scena 9, București).
Expoziție realizată în cadrul programului curatorial: „Teritorii suprapuse: laborator, galerie, spațiu public”.
Organizator: Asociația Culturală AltIași.
Proiect sprijinit financiar de Administrația Fondului Cultural Național, Consiliul Județean Iași.
Sponsori: Gramma Winery, Cuptorul Moldovencei.
Parteneri media: WINK, RFI România, Radio România Cultural, Modernism.