eveniment
Data: 
30 Jan 2014 - 18:00 - 15 Feb 2014 - 14:00
Loc: 
Galeria apARTe
stats
Adresa: 
str. Sarariei nr. 189 (in curtea UAGE)

METROPIA

Galeria apARTe din cadrul Facultatii de Arte Vizuale si Design va invita joi, 30 ianuarie 2014, de la ora 18:00 la deschiderea expozitiei METROPIA. METROPIA este o instalatie expozitionala transmediala de Bogdan Armanu si Silvia Amancei, in colaborare cu Andrei Cozlac, al carui curator este Catalin Gheorghe. Perioada expunerii: 30 ianuarie – 15 februarie, de luni pana vineri intre orele 12:00 si 14:00.

Argument:

O examinare observationala si meditativa asupra resimtirii orasului implica trairea tensiunii dintre promisiunea unei utopii a egalitatii in drepturile convietuirii si esecul politic al partajarii oneste a functiilor sociale ale locuirii spatiului urban.

Orasul s-a divizat intr-o multitudine de concepte urbane si resturi de incrucisari si imprastieri ale vietii concrete a locuitorilor care au fost deliberat exilati in afara sferei conceptelor de teritorializare geo-culturala. Astfel, de pilda, conceptul de ”oras creativ” a creat proiectul trans-substantierii vietii anumitor locuitori in raport cu proiectul esuat al imbunatatirii calitatii vietii in cartierele muncitoresti sau in ”mahalale”. ”Orasul creativ” este constituit conform unor ”noi standarde” care accentueaza inaccesibilitati si privilegii. Printr-un proces politic riguros sustinut financiar, ”orasul creativ” se hiper-realizeaza ridicandu-se deasupra metropolei indistincte, monumentalizandu-se, devenind insular sau poate chiar galactic, plutind agatat de corzi intinse la maximum. 

Cercetarea artistica a lui Bogdan Armanu si a Silviei Amancei schiteaza premisele unei arheologii vizuale asupra statutului distinctiilor constituite in cadrul unei posibile antropologii urbane in care oamenii strazii sunt pusi in situatia de a crea arhitecturi primare ale supravietuirii, iar ”oamenii creativi” sunt pusi sa lucreze pentru ”noi cauze” ale dezvoltarii metropolelor in arhitecturi complexe ale prosperitatii.

Acest proiect continua programul unei serii de expozitii intitulat ”Documente spatiale -- o cercetare artistica in arhitectura recenta”, realizata de tineri artisti formati la Facultatea de Arte Vizuale si Design din Iasi. In aceasta serie au mai expus Andrei Venghiac (”Reclamarea”) si Ionut Toma (”Interlock”).

Bogdan Armanu este masterand al Facultatii de Arte Vizuale si Design, Departamentul de Arte Plastice - Pictura, in cadrul Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi. in 2013 a realizat interventila expozitionala: "?!! (Reconstructie)" la Galeria apARTe din Iasi .

Silvia Amancei este masteranda a Facultatii de Arte Vizuale si Design, Departamentul de Arte Decorative - Arta Murala, in cadrul Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi.

Andrei Cozlac este asistent universitar si absolvent al Facultatii de Arte Vizuale si Design, Departamentul Arte Plastice - Foto-Video, in cadrul Universitatii de Arte “George Enescu” din Iasi.

METROPIA este un proiect aplicat in cadrul programului Carte Blanche aux Jeunes Créateurs, sustinut financiar si logistic de Institutul Francez din Iasi in parteneriat cu Vector Studio (UAGE).

 

*Guest writer pentru acest articol este Catalin Gheorghe, curator si critic de arta, lector univ.dr. in cadrul Facultatii de Arte Vizuale si Design din cadrul UAGE.

Articol scris de Guest writer | Lun, 27/01/2014 - 00:25
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului guestwriter