eveniment
Data: 
12 Jan 2015 - 10:00 - 11 Feb 2015 - 17:00
Loc: 
BCU, etaj. I
stats
Adresa: 
str. Pacurari nr. 4

Manuscrise si documente eminesciene, expuse la BCU

Celebrarea Culturii Nationale, la data de 15 ianuarie, a fost instituita prin lege in anul 2010 si marcheaza, in acest an, 165 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii romane”. Ca un omagiu adus poetului, Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” Iasi va invita sa vizitati expozitia „Pururi tanar - Eminescu 165”. Expozitia este deschisa publicului in perioada 12 ianuarie - 11 februarie 2015, in spatiul expozitional de la etajul I, sediul central.

Expozitia prezinta in documente de arhiva cele doua perioade ieseane, cand Eminescu a lucrat la biblioteca, a iubit parfumul florilor de tei, a creat poezii nemuritoare, a publicat si s-a preocupat de soarta culturii si a invatamantului romanesc.

La 23 august 1874, cu ajutorul lui Vasile Pogor si Titu Maiorescu, Mihai Eminescu este numit director al Bibliotecii Centrale din Iasi, cu un salariu de 200 lei noi. La 30 august 1874, poetul depune Juramantul in Aula universitatii iesene, in fata rectorului Stefan Micle, iar la 1 septembrie preia postul de director, functie ce o va detine pana la 1 iulie 1875: „Sunt fericit ca mi-am ales un loc potrivit cu firea mea singuratica si dornica de cercetare. Ferit de grija zilei de maine, ma voi cufunda ca un budist in trecut. Mai ales in trecutul nostru atat de maret in fapte si oameni”.

Preocuparile sale de organizare a bibliotecii si de sporire a fondurilor sunt ilustrate in documentele care au ramas in arhiva interna a bibliotecii: adrese, rapoarte, cereri, inventare, note si insemnari (publicate in Opere, vol. XVI, editia Academiei Romane).

Singurul manuscris eminescian care se gaseste in fondurile Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iasi este traducerea partiala a Gramaticii sanscrite a lui Franz Bopp si a Glosarului sanscrit, datand din a doua perioada ieseana. Manuscrisul in 3 caiete este reprodus in Opere, vol. XIV, editia Academiei Romane si in amplul proiect coordonat de academicianul Eugen Simion, Manuscrisele Mihai Eminescu, vol. 24 (Bucuresti, 2009).

La initiativa lui Titu Maiorescu, Eminescu a fost numit in septembrie 1884 subbibliotecar la aceeasi institutie, in locul lui Alexandru Philippide (1859-1933) care demisionase, functie pe care o va pastra pana in noiembrie 1886.

Spiritul absolut al lui Eminescu se tradeaza si in munca de biblioteca, si in pregatirea biografiilor oamenilor ilustri pe care le scria pentru Enciclopedia Brockhaus, si in istovitoarea munca de profesor, de revizor scolar ori de redactor la „Curierul de Iasi”. Perioada ieseana sta sub semnul iubirii si al prieteniei, fiind „cea mai rodnica din viata poetului din punctul de vedere al creatiunii artistice...”, nota G. Calinescu.

Articol scris de Comunicat de presa | Lun, 12/01/2015 - 12:52
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa