eveniment
Data: 
12 Sep 2014 - 12:00 - 15 Oct 2014 - 16:00
Loc: 
Palatul Culturii
stats
Adresa: 
Piata Palat
Telefon: 
0232 218 383

Lumea jucariilor - arc peste timp la Palatul Culturii

Imediat cum am intrat in Palatul Culturii pentru deschiderea celei de-a IX-a editii a Festivalului International al Muzicii Mecanice m-am trezit inconjurat din toate partile de sute de jucarii. Explicatia e simpla: cu gandul la flasnetari, am uitat de expozitia „Lumea jucariilor - arc peste timp”, deschisa odata cu festivalul si care va ramane in Iasi pana pe 15 octombrie, spre deliciul vizitatorilor care au prins comunismul si mirarea copiilor de astazi, care probabil nu-si vor regasi eroii preferati printre exponate.

Daca astazi diferenta intre jucariile copiilor este facuta de preferinte, gust si mai ales bani, pana la inceputul anilor '90 oferta a fost, prin comparatie, extrem de limitata. De aceea mi-a fost foarte usor sa recunosc o parte dintre cele expuse la Palatul Culturii si sa-mi permit o mica regresie nostalgica in frumosii ani ai copilariei. Marturisesc ca am vazut pentru prima data o sumedenie de obiecte pe care n-am avut pana acum ocazia sa le intalnesc la fostii colegi de joaca sau prin casele parintilor lor. Initial am crezut ca acestea proveneau din fostul spatiu sovietic sau din alte tari ale blocului de Est, dar am aflat ulterior ca peste 90% din colectie este formata din produse romanesti.

Expozitia este organizata de presedintele Asociatiei Muzeul Jucariilor, Cristian Dumitru din Bucuresti. Recunoscut drept cel mai important colectionar de jucarii din tara, Cristian Dumitru a prezentat in Iasi o parte din colectia sa cu ocazia evenimentului de acum cateva luni denumit Sotron. Targ de carti, jocuri si distractii, organizat de Muzeul Literaturii Romane (Vasile Pogor).

Aveam prin anii '80 o colectie destul de maricica, cateva sute de jucarii, ceea ce in vremea aceea era un lucru foarte mare. Practic, colectia a inceput de la jucariile mele, cele primite de la parinti, de la bunici si s-a dezvoltat incet-incet. Prin anii '90 mi-a venit ideea ca pot sa fac ceva mult mai serios si anume un inceput de muzeu al jucariilor si deja, la un moment dat, aveam o porecla de papusar. Am cumparat, poate, mii de papusi si cu acestea incerc sa fac evenimente.” (Cristian Dumitru)

Asociatia Muzeul Jucariilor a fost creata la initiativa unui grup de entuziasti iubitori si pastratori, inca din anii ’60, ai propriilor jucarii care, pe parcursul a patru decenii au strans si au colectionat nenumarate jucarii apartinand diferitelor generatii. Colectia, ce strange jucarii de la inceputul secolului trecut si pana la Revolutia din decembrie '89, a depasit 12000 de obiecte, la care se adauga reproduceri dupa fotografii vechi care arata copii impreuna cu jucariile lor preferate. Pasionatii de jucarii pot consulta mare parte din colectie online pe site-ul muzeului virtual.

Resurse
Video: 

Reportaj TVR Iasi

Reportaj TVR Iasi
Articol scris de George Plesu | Vin, 12/09/2014 - 22:47
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george