- 2200
Vineri, 10 noiembrie, de la orele 18.00, la Borderline Art Space are loc deschiderea expoziției de pictură, desen și fotografie a artistei Jeannette Unite (Africa de Sud). Întitulată „Măsurând modernitatea” (Measuring Modernity), expoziția curatoriată de Cristian Nae va fi inaugurată în prezența artistei și va putea fi vizitată până pe 10 decembrie 2017. În prealabil, Jeannette Unite susține miercuri, 8 noiembrie, de la ora 14, un workshop de desen și pictură la Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Artă George Enescu, iar joi, 9 noiembrie, de la ora 12, o conferință intitulată „Earth Matters” în amfiteatrul B6 al Facultății de Geografie și Geologie din cadrul Universității Al.I. Cuza.
Argument curatorial:
Expoziția personală a artistei vizuale Jeannette Unite propune o investigație asupra modalităților de vizualizare și de instrumentalizare a determinărilor geografice și semioticii teritoriului pornind de la istoria exploatării resurselor miniere din Africa de Sud. În lucrările sale, istoria industrială se transformă într-o arheologie personală a trecutului colonial încărcat al acestui spațiu. Cercetarea sa artistică asupra istoriei mineritului și a straturilor geologice locale cuprinde o mai amplă tematizare a condiției post-coloniale și a efectelor modernității.
Cadrul expozițional utilizează medii și instrumente vizuale variate, precum pictură, desen, și o arhivă fotografică ce a stat la baza cercetării sale, pentru a articula un posibil loc de reflecție asupra unor teme de interes general, precum condiția post-industrială, antropocenul (epoca geologică determinată de intervenția tehnologică a omului asupra naturii) sau istoria materială a capitalismului global.
De dimensiuni similare, realizate de obicei prin intervenția manuală asupra unei imagini fotografice cu materiale prețioase și deșeuri extrase de artistă din locurile de minerit reprezentate, lucrările selectate construiesc non-locuri, locuri ce se situează la intersecția dintre nostalgie și utopie, dintre reamintirea personală și memoria colectivă. Auto-referențialitatea astfel obținută a imaginilor rezultate subminează în mod paradoxal tocmai logica impersonală pe care serialitatea lucrărilor o exemplifică, deschizând-o unor noi forme de negociere a spațiului locuit în comun.
Jeannette Unite (n. 1964, Africa de Sud) a expus în bienale și muzee de artă din Germania, Beijing, Lyon. Călătorește în mine și spații industriale pentru mostre, în vederea cercetării și înregistrării de dovezi ale unor urme reziduale ale puterii, industrializării și neo-colonialismului în peisajul african. Și-a realizat studiile de licență la Școala de Artă Michaelis a Universității din Cape Town, între 1982 și 1986, continuându-și studiile la University of South Africa din Pretoria. Lucrările sale se află în colecții de artă ale unor universități și muzee din America de Nord, Africa, Asia și Europa. Cercetările sale empirice asupra peisajului african au fost posibile datorită unor granturi și burse de cercetare artistică oferite de Kellogg’s Foundation, Art Moves Africa (AMA), Centre for Curating the Archive, University of Cape Town, Mzansi Golden Economy Grant și National Arts Council, South Africa.
Borderline Art Space promovează arta contemporană produsă în diverse situații sociale, politice și existențiale de graniță și dezvoltă discurs critic legat de problematici și poetici actuale. Borderline Art Space este interesat să expună atât artiști emergenți, cât și artiști cu o practică deja recunoscută și, în timp ce contribuie la dezvoltarea structurii instituționale artistice, își asumă, de asemenea, angajamentul pentru un rol educațional.
Expoziție realizată în cadrul programului curatorial: Borderline Art Space – arheologii contextuale ale vieții sociale. Organizator: Asociația Culturală AltIași. Proiect sprijinit financiar de Administrația Fondului Cultural Național. Sponsor: Gramma Winery. Partener media: WINK.