eveniment
Data: 
25 Jun 2020 - 18:00 - 1 Sep 2020 - 17:00
Loc: 
Muzeul Municipal Iași
stats
Adresa: 
str. Zmeu nr. 3

Ion Minulescu - Scrisori de dragoste către Rose Kritzman

Joi, 25 iunie, începând cu ora 18:00, la Muzeul Municipal din Iași are loc lansarea celei de-a doua ediții a cărții „Ion Minulescu - Scrisori către Rose”, de Rodica Pop, apărută anul acesta la Editura Muzeul Literaturii Române din București. Invitați: Bogdan Crețu, critic literar, profesor universitar, directorul Institutului de Filologie „Al Philippide” din Iași și George Marici, actor, redactor la Impact FM. Întâlnirea va fi găzduită și moderată de Aurica Ichim, directorul Muzeului Municipal „Regina Maria”.

În cadrul aceleiași întâlniri va fi vernisată Expoziția de manuscrise Ion Minulescu din Colecția Dumitru Grumăzescu - Scrisori de dragoste către Rose Kritzman, care poate fi vizitată toată vara, până pe 1 septembrie 2020.

Ion Minulescu (1881-1944) a fost poet și prozator, reprezentant de seamă al Simbolismului românesc. Director al Teatrului Național din București (în 1926) și al artelor în Ministerul Artelor și Cultelor, din 1922 până în 1940, Minulescu a semnat volume de poezii - "Romanțe pentru mai târziu", "De vorbă cu mine însumi", "Nu sunt ce par a fi", proza fantastică - "Măști de bronz și lampioane de porțelan", "Cetiți-le noaptea", romanele - "Roșu, galben și albastru" și piesele de teatru - "Pleacă berzele", "Manechinul sentimental". In anul 1940 a fost initiat în francmasonerie, împreuna cu soția sa, Claudia Millian-Minulescu. La 11 aprilie 1944, în urma unui colaps cardiac, Ion Minulescu încetează din viață la București și este înmormântat la Cimitirul Bellu.

Rodica Pop (n. 1973) este doctor în filosofie Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, consilier superior pe probleme de artă la Direcția Județeană pentru Cultură din Iași și membru coordonator al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. A publicat mai multe studii și articole în reviste din țară și din străinătate, face cronică de carte în presă și la radio. Este autoarea volumelor: Sensuri ale căsătoriei la Platon și la Sfinții Părinți. De la soma la împărtășirea prin trup, (Ed. Doxologia, 2012); Două femei libere. Sensuri ale căutării în opera lui Dostoievski (Ed. Fundația Academica AXIS, 2013); Ion Minulescu. Scrisori către Rose (Ed. Muzeul Național al Literaturii Române București, 2018); Iași multicultural (Ed. AltIași, 2019).

Articol scris de Comunicat de presa | Sam, 20/06/2020 - 13:52
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa