eveniment
Data: 
9 May 2014 - 18:00 - 30 May 2014 - 18:00
Loc: 
Palatul Culturii (holul central)
stats

Invazia din Praga anului 1968, prin ochii lui Josef Koudelka

Mi-am dorit sa vad aceasta expozitie-eveniment inca din octombrie anul trecut, cand am citit despre inaugurarea ei la MNAC din Bucuresti. Iata ca intr-un final, dupa ce a poposit intre timp si in Timisoara si Sibiu, a venit si randul Iasului sa se poata bucura de o parte din fotografiile lui Josef Koudelka, care au devenit repere ale fotojurnalismului. Organizata de Institutul Francez din Romania in parteneriat cu Centrul Ceh din Bucuresti, vernisajul de vineri, 9 mai, ora 18:00, din holul central al Palatului Culturii din Iasi va fi onorat de prezenta ES Jiří Šitler (Ambasadorul Cehiei in Romania), a directorului Centrului Ceh Bucuresti, René Kubášek, a directorui Institutului Francez din Romania, Stanislas Pierret, si a reprezentantei Magnum Photos, Karin Friesenbichler.  

Au trecut mai bine de 46 de ani de cand praghezii s-au adunat in martie in pietele orasului (de aici „Primavara de la Praga”) pentru a sustine caderea cenzurii si socialismul cu fata umana promovat de Dubček, conducatorul Partidului Comunist Cehoslovac. Din pacate pentru ei, bucuria le-a fost de scurta durata. Intre 20-21 august 1968, peste 350 000 de soldati au invadat Praga, trimisi la ordinului lui Leonid Brejnev, conducatorul Uniunii Sovietice, de catre URSS impreuna cu statele semnatare ale Pactului de la Varsovia. Intr-un act de rar curaj, Nicolae Ceausescu a raspuns negativ cererii de a trimite trupe, facand din Romania singurul stat din blocul estic care nu a participat la invazie.

Intamplator, tanarul de doar 30 de ani Josef Koudelka tocmai se intorcea dintr-o calatorie in Romania, unde documenta viata unor comunitati de romi (materializata ulterior intr-un volum denumit Gypsies). „Am avut o sansa uriasa, am fost unul dintre primii [fotografi] la fata locului. Nu aveam niciun fel de pregatire in foto-jurnalism, doar am reactionat la ce am vazut.” (sursa)

Piata Ven­ceslav a fost locul in care s-au desfasurat cele mai puternice proteste, ea avand o importanta simbolica, fiind situata langa monumentul sfantului omonim, dar si a Muzeului National Ceh. Josef Koudelka a surprins incercarea concetatenilor sai de a apara Radioul care transmitea informatii despre pozitiile trupelor, apoi confuzia trupelor atacatoare. „Saracii soldati rusi nu stiau unde se afla, li s-a spus ca sunt in Germania. Venisera pregatiti sa lupte, dar nimeni nu avea arme. Vedeau niste oameni care ii urau pentru prezenta lor si nu stiau cum sa reactioneze.” Intr-un final, 17 oameni au murit aparand Radioul Ceh.

Fotografiile din timpul invazie au ajuns la prestigioasa agentie Magnum, care le-a publicat in Sunday TimesPentru a proteja identitatea autorului de razbunarea comunistilor, ele au aparut sub initialele P.P. (Prague Photographer), primind un an mai tarziu premiul Overseas Press Club, precum si Medalia de Aur Robert Capa. Abia in 1984 Koudelka a facut public ca el a fost autorul fotografiilor, primind recunoasterea pe care o merita.

De altfel, celebrul scriitor ceh Milan Kundera a preluat povestea lui Koudelka in Insuportabila usuratate a fiintei, dand nastere personajului Tereza, o fotografa care surprinde intrarea tancurilor in Praga. „Am publicat intr-un ziar socialist din Franta, Le Matin, opt pagini cu fotografiile mele din Praga, iar Kundera trebuia sa scrie textul de prezentare. Atunci a vazut pentru prima oara fotografiile mele. De aceea se banuieste ca personajul a pornit de-acolo. De fapt, cand s-au decis sa faca filmul (n.r. – romanul a fost ecranizat), regizorul a venit la mine. A vrut sa stie ce tip de camera aveam si chiar au folosit pozele mele in film.” (Josef Koudelka)

Cele mai bune 250 de cadre din cele peste 10 000 trase de Koudelka au fost selectate pentru albumul „Invazie 68 Praga”, care a aparut in 11 tari si s-a vandut in peste 25.000 de exemplare. Albumul a fost publicat anul trecut in Romania de Editura Art.

Expozitia poate fi vizitata de luni pana sambata, intre 9 si 30 mai, in intervalul orar 10.00-18.00.

Resurse
Video: 

Interviu cu Josef Koudelka

Interviu cu Josef Koudelka

Secretele din spatele imaginilor

Secretele din spatele imaginilor

Praga '68

Praga '68
Articol scris de George Plesu | Joi, 08/05/2014 - 01:40
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george