interviu
stats

Ingropam viata de vie? Ciprian Croitoru raspunde

« Nu ma ascund de partea intunecata a vietii, dar daca viata e o balanta, trebuie actionat cumva ca binele sa creasca in greutate. »

Pe Ciprian il cunosc din lucrarile sale - Like a lollipop, Happiness is easy, Zahar, Calea spre Calea Lactee - sunt doar cateva dintre titlurile operelor expuse in timp. Intamplator, am descoperit ca artistul plastic Ciprian Croitoru face si muzica sub numele de OBLX. Daca hip hop-ul e asociat adesea cu vulgaritatea, promiscuitatea, creand diverse controverse, OBLX „instiga” la pace si intelegere. La fel ca picturile, muzica sa reflecta trairi intense ale prezentului, camuflate in textele scrise cu aceeasi pasiune cu care isi deseneaza panzele.

Nativ din Husi, Ciprian a absolvit Facultatea de Arte Decorative si Design, UAGE Iasi, pictura, in prezent fiind masterand in anul al II-lea la aceeasi sectie. A avut numeroase expozitii de grup, atat in Iasi cat si in alte orase din tara. Il pasioneaza tatuajele, iar cu hip-hop-ul cocheteaza din 2003.

 

Traim doar partea murdara, vedem doar partea vulgara… Ingropam valori reale, ingropam iubirea…ingropam viata de vie? Sunt cateva din versurile scrise de tine, cum le argumentezi?

Este suficient sa privim in jurul nostru, la cei apropiati, la ce se promoveaza in general si la cum primim ce ni se ofera, si atunci vom putea vizualiza aceste versuri. Avem idealuri (care dupa parerea mea sunt superficiale), putere materiala, dominatie, care duc la gelozie, invidie, ura intre oameni. Acceptam si ne multumim cu informatia usoara, ce este promovata la televizor, radio, presa in general. Suntem bombardati cu stiri mondene de o vulgaritate gratuita si cu tot felul de subiecte lipsite de esenta, care aparent ne umplu si ne satisfac viata. Clar “ingropam viata de vie” !

 

Ce te inspira, atat in pictura cat si in muzica?

In pictura ma inspira in primul rand subiectele vietii si le transpun pe panza prin intermediul figurii umane, fiind acum atras in special de silueta feminina. Asta este directia principala momentan, deoarece lucrez in serii. In timp, voi aborda cu siguranta si alte subiecte si simboluri.

Pe plan muzical imi pun altfel problema vizavi de mesajul pe care vreau sa il transmit. Muzica este mai usor accesibila, se digera altfel si poate influenta mai usor in comparatie cu pictura, unde nu intotdeauna omul poate intra in contact cu subiectul propus de artist, mai ales ca deseori este nevoie de o minima cultura despre arta pentru o intelegere eficienta. Prin versuri nu caut sa fiu vulgar (explicit si degajat ar spune unii), ci caut sa transmit mesaje pasnice, mesaje frumoase, optimiste. Asta nu inseamna ca ma ascund de partea intunecata a vietii, dar daca viata e o balanta, trebuie actionat cumva ca binele sa creasca in greutate.

 

« Vreau o mina sus, ca sus ne-ndreptam cu totii, si-o mina la inima ca sa nu ne-o fure hotii. »


Toate piesele fac parte dintr-un mixtape intitulat "Tratat de pace". Textele iti apartin, cine iti compune muzica si de ce un tratat de pace?

Da, textele sunt compuse de mine, in hip-hop asa se obisnuieste. O parte din instrumentale sunt compuse de prieteni, ex. Capestan si Krueger de la Basement Studio, iar o alta parte din instrumentale sunt luate de de pe site-uri de specialitate (de aici si numele de Mixtape). “Tratat de pace” este titlul cel mai complex si mai apropiat de subiectele abordate in cantecele mele.

 

Cu cine suntem in razboi, de ce avem nevoie de o astfel de conventie?

Cu cine suntem in razboi? In primul si in primul rand suntem in razboi cu noi insine, din cauza ca suntem lipsiti de cultura, lipsiti de intrebari existentiale si bineinteles lipsiti de raspunsuri. Iar de aici problema se extinde de la individ la o lupta intre indivizi, ajungand pina la razboaie zguduitoare.

 

Cand va aparea un album ? Cine te ajuta, cine te sustine?

Albumul va aparea in totalitate cand va fi gata, oricum anul acesta. Pana atunci voi promova fiecare melodie in parte, iar la final le voi uni sub un titlu, coperta si cd. La acest proiect ma ajuta Caution Studio, Basement Studio, colaboratorii de pe piese, prietenii si ascultatorii acestui gen muzical

 

« Avem comori ascunse, ascunse bine, si nu cautam in noi, cautam prin magazine.»


In ce masura muzica si arta plastica se influenteaza reciproc ?

Amandoua sunt medii artistice prin care transmiti, comunici ceva. Pe langa faptul ca se influenteaza reciproc, merg si foarte bine impreuna, (o parte din expozitiile revistei de Arta contemporana Puncte Punct Puncte au fost deschise de recitaluri de muzica) si asta m-a convins.

 

In general, hip hop-ul il asociem cu arta urbana, graffiti in special. Cum se manifesta muzica ta asupra picturii?

Pictura si muzica se influenteaza una pe cealalta la nivel de mesaj. Pictura pentru mine nu este o forma de protest, sau daca e, e un protest nonviolent si cu siguranta asta m-a influentat si in compunerea textelor.

 

« Iasul are prea putine spatii expozitionale pentru un oras cultural »


Am observat pe blogul tau ca multe dintre lucrari sunt vandute. Iti poti asigura traiul doar din arta?

Chiar daca asa pare, deocamdata nu pot spune ca traiesc din arta deoarece nu am inca notorietate, nu primesc comenzi constant si inevitabil apare acea perioada a lunii cand se resimte marele gol financiar (stim cu totii).

   

Ai participat si, de asemenea, ai organizat alaturi de cei de la PPP  multiple expozitii. Esti multumit de spatiile de expunere din Iasi ? Ofera Iasul indeajuns din punctul asta de vedere ? Ce lipseste, ce imbunatatiri observi sau ce imbunatatiri ti-ai dori ?

Iasul are prea putine spatii expozitionale pentru un oras cultural, iar aceste spatii unde lucrarile pot fi puse in valoare sunt aparent frumoase. Spun aparent deoarece nu sunt echipate cu utilitatile necesare unei galerii de arta (lumini, sisteme audio, etc) si nu sunt promovate indeajuns.

 

Care ar fi solutia daca in acest sens lucrurile nu evolueaza? Au aparut si galeriile din complexele comerciale, cat de ok sunt aceste alternative?

Galeriile de acest tip sunt avantajoase pentru ca sunt intr-un spatiu populat, asadar pot avea vizitatori destul de multi, dar ele nu vor fi galerii la nesfarsit. O solutie cred ca ar fi seriozitatea fata de arta, promovarea galeriilor existente si a artistilor.

 

Cine se ocupa sau cine ar trebui sa se ocupe de aceasta "promovare"? Jurnalistii, galeristii, curatorii, artistii ?

In primul rand cei ce detin galeriile (UAP, Mall, Hala, etc), si in al doilea rand, artistii. Nu avem manageri, ca in afara, si atunci fiecare artist isi este si propriul manager.

 

Alaturi de cine ti-ai dori sa expui si, fireste, alaturi de cine sau cu cine ti-ar placea sa colaborezi dpdv muzical ?

Nu imi doresc sa expun langa un artist anume, nu am preferinte in sensul asta, iar din punct de vedere muzical sunt deschis colaborarilor cu orice artist care canta bine si frumos.

 

O lume minunata, mai naste-ma o data…daca ar fi sa o iei de la capat ce ai alege sa faci?

Exact aceleasi lucruri, sunt foarte multumit!

 

Pe scurt, Ciprian Croitoru:

imi plac: El Geco, Van Gogh, Peter Doig, Jackson Pollock, etc.

ascult: Bach, Loop Troop, Ludacris, Busta Rhymes, etc.

citesc: Carti de specialitate, filosofie, spiritualitate, etc.

iubesc: iubesc

urasc: nu

un vis/o dorinta: Sa-mi fie ascultate si vazute lucrarile de cat mai multa lume!

motto/deviza: „sa facem pace intre noi ca intre noi doar inima sa bata”

ma gasiti la: oblx_x780@yahoo.com, blog, myspace 

 

Resurse
Video: 

Ingropam viata de vie

Ingropam viata de vie

O lume minunata

O lume minunata

Comori ascunse

Comori ascunse
Articol scris de Bianca Grigoriu | Joi, 10/03/2011 - 22:55
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului bianca.grigoriu

Comentarii

din arta se face pasiune!!!