eveniment
Data: 
29 Mar 2012 - 17:00 - 29 Apr 2012 - 17:00
Loc: 
Muzeul Unirii
stats
Adresa: 
Lapusneanu, nr.7-9

Icoanele lui Grigorescu

Joi, 29 martie, de la ora 17:00 are loc la Muzeul Unirii vernisajul expozitiei de icoane pictate de Nicolae Grigorescu la Manastirea Agapia. La vernisajul expozitiei intitulata Grigorescu - Arta sacra vor participa Inaltpreasfintia Sa Teofan, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si stareta Manastirii Agapia, Stavrofora Olimpiada Chiriac, impreuna cu o parte din soborul manastirii.

Nicolae Grigorescu (1838-1907) este cunoscut publicului mai ales prin subiectele rustice, intr-o nesfarsita variatie a motivului, de la portrete de taranci, care cu boi pana la numeroase peisaje cu specific romanesc. Insa el debuteaza ca ucenic - la doar 10 ani! - in atelierul pictorului ceh Anton Chladek, apoi lucreaza icoane pentru bisericile din Baicoi si manastirea Caldarusani. In anii 1856-1857 picteaza biserica noua a manastirii Zamfira (judetul Prahova), apoi, pana in anul 1861, biserica manastirii Agapia.

Desi avea doar 20 de ani cand a inceput sa picteze interiorul bisericii, Nicolae Grigorescu realizeaza la Agapia o opera de mare valoare, in care imbina traditia bizantina cu stilul neoclasic si arta populara romaneasca. Lucrarea i-a fost incredintata pictorului de catre Maica Stareta a Manastirii Agapia, Tavefta Ursache, care s-a convins de talentul sau dupa ce a vazut o icoana mare cu Maica Domnului, icoana  pe care o regasim si astazi in muzeul manastirii.

In portretele sfintilor, Grigorescu foloseste ca modele preoti slujitori ai manastirii, calugarite, tarani, copii sau diverse persoane aflate in  trecere prin manastirea Agapia. Icoanele din catapeteasma, tablourile si compozitiile murale sunt pictate intr-o maniera realista, in care realitatea este redata cu mare precizie si talent artistic. Se poate observa vivacitatea chipurilor si a coloritului, miscarile pline de gratie, de omenesc si de dinamism.

In interiorul bisericii putem admira unele compozitii originale care dovedesc ca Grigorescu a cautat sa impuna o conceptie noua, personala, realizand la Agapia „un stil romanesc al picturii religioase”, cum ar fi: Drumul Crucii, Ruga in gradina Ghetsimani, Punerea Mantuitorului in mormant, Cina cea de Taina, Tobie parasit de inger, Intrarea Mantuitorului in Ierusalim, Sfanta Fecioara Maria cu Pruncul Isus, Crucea cu Mantuitorul rastignit, etc. Printre icoanele cu prorocii mari se remarca chipul tineresc si plin de gratie al profetului Daniil, in care pictorul isi imortalizeaza chipul lui din tinerete, lasandu-ne astfel un autoportret anonim.

Din intregul ansamblul de picturi de la manastirea Agapia, lucrarea cu cea mai mare valoare artistica o reprezinta Icoana Maicii Domnului cu Pruncul in brate. Avand drept model o taranca din satul Filioara, pictorul reuseste sa redea chipul romanesc al Maicii Domnului cu trasaturile si atitudinea de mama taranca din Moldova. (via)

Expozitia va putea fi vizitata in perioada 29 martie – 29 aprilie. In aceeasi perioada, in parcul Muzeului Unirii va putea fi vizionata si  expozitia foto de autor "Precum in cer asa si pe pamant. Calatorie foto prin lumea ortodoxa romaneasca" a artistei Cristina Nichitus Roncea.

Articol scris de George Plesu | Joi, 29/03/2012 - 03:20
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george