eveniment
Data: 
30 Sep 2014 - 10:00 - 30 Nov 2014 - 17:00
Loc: 
Muzeul Vasile Pogor
stats
Adresa: 
Strada Pogor nr. 4
Telefon: 
0232.410.340

Gravurile lui Rembrandt la Iasi

Iata ca dupa fotografiile inedite ale lui Josef Koudelka din Praga anului ‘68, care au poposit in mai si la Iasi, a venit randul unei alte expozitii de anvergura sa ajunga in orasul nostru. Dupa ce 274 de gravuri ale lui Rembrandt au fost expuse in Cluj si Campulung Muscel, la Muzeul Literaturii din Iasi au ajuns duminica, 28 septembrie, o buna parte din acestea (peste 70), mai precis cele care prezinta scene biblice. Vernisajul s-a bucurat de prezenta Excelentei Sale, Matthijs van Bonzel (ambasadorul Olandei in Romania) si a lui Thomas Emmerling, reprezentantul colectionarului gravurilor din Luxemburg si curator al expozitiei.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606 – 1669) a ramas in istorie mai ales pentru panze celebre precum Lectia de anatomie a doctorului Tulp, Rondul de noapte sau numeroasele sale autoportrete, insa este cunoscut si pentru frumusetea desenelor si a gravurilor sale. De altfel, gravurile sunt cele care, prin timpuria si rapida raspandire internationala, i-au adus recunoasterea in epoca. Gravurile de pana in anul 1633 sunt semnate RHLRembrandus Hermanni Leydasis, iar cele ulterioare Rembrandt f. – Rembrandt fecit. S-au pastrat putine exemplare din primele imprimari dupa placile de cupru, realizate intre 1630-50 de catre Rembrandt sau elevii sai.

Aproape toate gravurile lui Rembrandt care circula astazi sunt imprimate dupa moartea artistului. De-a lungul secolelor, gravurile s-au deteriorat, iar in anul 1865, Biblioteca Nationala Franceza i-a cerut artistului Armand Durand sa restaureze placile lui Rembrandt si sa traga un nou tiraj. Pentru a restaura gravurile marelui pictor, artistul francez a folosit argint, cupru, mercur si bitum din Marea Moarta si a imprimat, Intre 1865 si 1867, o serie de cate 273 de gravuri intr-un tiraj de cate sapte exemplare. Gravurile expuse in Romania provin dintr-o colectie particulara, fac parte din acelasi tiraj cu cu cele aflate in colectiile Muzeului Luvru din Paris,  iar aducerea in tara noastra se datoreaza ambasadorului Olandei in Romania care a intermediat legatura dintre organizatori si proprietarul obiectelor de arta.

Gravurile aduse la Iasi prezinta cu precadere scene biblice. Cu toate ca Rembrandt era protestant si considera derutant cultul sfintilor practicat intens de catolici, a omagiat anumite personaje biblice importante, cum ar fi apostolii, evanghelistii, profetii si mai ales pe Fecioara Maria.

Expozitia va putea fi vizitata la muzeul „Vasile Pogor”, de marti pana duminica, in perioada 28 septembrie – 15 noiembrie 2014, intre orele 10-17. Editura Muzeelor Literare Iasi a editat si un cuprinzator catalog, care poate fi achizitionat pentru 30 de lei, si care a servit ca baza de documentare si pentru acest articol. Update: expozitia ramane pe simeze pana la data de 30 noiembrie.

Articol scris de George Plesu | Dum, 28/09/2014 - 23:59
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george