eveniment
Data: 
4 May 2009 - 15:00
Loc: 
Acaju, CCF, CCS, CCG
stats

FairTrade la Iasi

In premiera nationala, Asociatia Mai bine organizeaza, in perioada 4 - 10 mai, Saptamina FairTrade - Expozitie, atelier si proiectii de filme.

In fiecare zi si tu votezi cu portofelu’


Comertul echitabil contribuie la dezvoltarea durabila oferind conditii comerciale mai bune, totodata aparand drepturile fermierilor, artizanior si muncitorilor, in special a celor din tarile in curs de dezvoltare.

Consumam cafea, ciocolata, banane, orez si alte zeci de produse despre care prea putini stiu ca peste 90% vin din lumea a treia, unde in foarte multe cazuri sunt incalcate drepturile omului. 

Votul cu portofelul a fiecaruia dintre noi conteaza enorm pentru ca numai ceea ce se cumpara se va produce in continuare.


Si pentru ca cei de la Mai bine isi doresc sa aduca o schimbare in si mai bine prin promovarea unui spirit civic si incurajarea comertului local, s-au nascut - o expozitie cu vanzare, un workshop si proiectii de filme, dupa cum urmeaza:


Expozitie Cumpara Mai Bine: Etic, Ecologic, Echitabil, produs cu grija si mandrie in România, Cafeneaua Acaju, 4 -10 mai 2009;

In cadrul acestei expozitii cu vanzare vor fi expuse produse din magazinul online.

Etic: 100% din profitul magazinului sprijina proiecte educative, de protectia mediului si de sprijinire a persoanelor defavorizate;
Ecologic: produse facute de mana, din materiale ecologice si/sau cu un consum redus de energie;
Echitabil: garantam un venit decent producatorilor, iar in stabilirea parteneriatelor noastre oferim prioritate persoanelor defavorizate;

Vor fi expuse trei categorii de produse:

Produse din canepa
, unicate, realizate manual prin impletituri, noduri si crosetari.

Mai bine doneaza canepa artizanilor, astfel incat 100% din banii obtinuti prin valorificarea acestor produse merg la producatori, Luminita Ignat si Dumitru Sarghi, ambii cu handicap locomotor.

Sacose ecologice cusute din bumbac bio si desenate de voluntari cu vopsea ecologica pe baza de apa, rezistenta la spalare. Profitul obtinut din vanzarea acestor produse va fi folosit pentru sprijinirea Atelierelor de Art Terapie de la Centrul de Recuperare al Copiilor cu Handicap Sever din Galata.

Traiste de lana naturala  realizate intr-un atelier de la Sapanta, Maramures si donate asociatiei noastre. Banii obtinuti vor fi utilizati pentru realizarea atelierelor Mai bine. 
 



Workshop Fairtrade, Casa se Cultura a Studentilor, miercuri 6 mai, ora 18.00

In cadrul atelierului, participantilor li se vor explica concepte legate de consumul responsabil. Finalitatea acestui workshop este de a motiva schimbarea conduitei, de a consuma intr-un mod constient si responsabil aplicand principiile comertului etic, echitabil, sustenabil si solidar.
 
 
Proiectii de filme
 
Vers un commerce equitable, Director: Martine Bouquin si Jean Lefaux, 1999, 47 min, Centrul Cultural Francez, marti, 5 mai, ora 19.00

Cu toate ca planeta noastra are resurse suficiente pentru toti locuitorii si cu toate ca nivelul de trai la nivel mondial este in crestere, economia slab dezvoltata a tarilor sarace duce la excluderea acestora din comertul mondial. In contextul economiei neo-liberale, exista persoane care au avut initiativa de a instaura mai multa echitate intre producatori si consumatori. Acest documentar ne propune sa abordam comertul echitabil ca un alt drum posibil al economiei mondiale, fondat pe reguli si valori umane.

 
Fair Trade, Director: Michael Dreher, 15 min., 2006, Centrul Cultural German, joi 7 mai, ora 18.00
 
O tanara femeie din Germania calatoreste in Maroc pentru a cumpara un copil.  Schimbul nu se desfasoara asa cum era planuit si inumanitatea planului se intoarce asupra ei. Aceasta poveste de 15 minute despre traficul de copii, chiar daca are loc in Maroc, ne duce cu gandul la aspectele groaznice ale comertului din natiunile europene industrializate.
 

Mosconi - or to whom the world belongs, Director: Jeanine Meerapfel, 78 min, 2007, Cafeneaua Acaju, joi 7 mai, ora 18:30
 
General Mosconi este un mic oras din Nordul Argentinei, bogat in resurse de petrol si gaz natural. In 1993 o companie de stat, YPF, care oferea locuri de munca, educatie si sanatate pentru intreaga regiune, a fost privatizata. Rata de somaj a ajuns atunci la 70 de procente si intregul sistem de infrastructura a colapsat. Orasul este un exemplu de ceea ce se intelege astazi prin “the loss of state and politics”. Majoritatea oamenilor care locuiesc astazi in Mosconi nu isi permit sa cumpere nici macar o sticla de motorina (cea mai ieftina sursa de energie in Argentina). Apa este disponibila doar 6 ore pe zi si este poluata in mare parte. Personajele principale din film sunt membri air UTD , uniunea somerilor din Musconi. Presa ii numeste “piqueteros”, ei isi spun “lucratori sociali”. Au dezvoltat strategii creative si neobisnuite de supravietuire precum si modalitati de restabilire a retelelor sociale, care servesc ca model pentru demonstratii protestatare de-a lungul tarii. Filmul este despre proiectele si credintele lor, despre atitudinea pe care o au asupra vietii. Filmul a fost inregistrat in timpul unui workshop organizat de Insitutul Goethe.


 
The Story of Stuff, Director Louis Fox, 21 min., 2008, Cafeneaua Acaju, sâmbătă, 9 mai,  ora 18.00

De la extractie pana la comercializare, utilizare si pana la transformarea in deseuri, toate lucrurile din viata noastra afecteaza comunitati si oameni acasa si peste hotare. Povestea lucrurilor este un film de 20 de minute care arata fata ascunsa a modului de productie si consum. Acest film expune conexiunile dintre un numar urias de aspecte de mediu si sociale, si ne invita sa formam impreuna o lume mai durabila si mai echitabila.


Wall-mart, the high cost of low price, Director: Robert Greenwald, 98 min., 2005, sambata, 9 mai, ora 18:30


Wal-Mart: The High Cost of Low Price este un documentar senzational care schimba comportamentul celei mai mari companii de pe planeta. Filmul prezinta istorii personale si viaţa de zi cu zi a unor familii in efortul de a supravietui intr-o lume Wall-Mart. Este o calatorie emotionanta care va provoca modul de gandire, de a simti si de a cumpara.

Articol scris de Bianca Grigoriu | Lun, 04/05/2009 - 12:23
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului bianca.grigoriu