eveniment
Data: 
8 Nov 2020 - 18:00
Loc: 
Microsoft Teams
stats
Adresa: 
galeria.aparte@arteiasi.ro

Expozițiile Periferic-ului

Luni, 9 noiembrie 2020, ora 18:00, are loc prezentarea „Expozițiilor Periferic-ului”, făcută online, pe platforma Microsoft Teams, de către Matei Bejenaru. Bienala internațională de artă contemporană „Periferic” de la Iași a fost unul dintre proiectele cele mai relevante în arta contemporană românească din anii de după căderea comunismului. Organizată de către Asociația Vector între 1997-2008, bienala a câștigat vizibilitate și reputație, punând orașul Iași pe harta internațională a artei contemporane și creând premisele pentru apariția unei scene artistice locale.
Prezentarea realizată de Matei Bejenaru, inițiatorul „Periferic”-ului, va analiza locațiile și formatele expoziționale din diferite ediții ale bienalei, de la spații consacrate precum Palatul Culturii și Galeria Cupola, la spații publice și spații alternative precum Baia Turcească din Iași.
 
Evenimentul se va desfășura ONLINE, prin intermediul platformei Microsoft Teams și se adresează atât studenților UNAGE Iași, cât și tuturor celor interesați de fenomenul artei contemporane și de istoria recentă a acesteia. Cei care doresc să asiste la prezentare sunt invitați să trimită un email pe adresa galeria.aparte@arteiasi.ro (în cazul studenților UNAGE Iași, acesta trebuie să conțină și adresa de email instituțională ce corespunde contului asociat platformei Microsoft Teams), specificând numele evenimentului vizat. Instrucțiunile de conectare vor fi trimise pe email.
 
MATEI BEJENARU predă fotografie și artă video la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Este fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași (între 1997 și 2008). Este membru fondator al Asociației Vector din Iași, fiind și președintele instituției în perioada 2001-2011. Între 2003 și 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iași. Tot în aceeași perioadă a inițiat și manageriat proiectul de cultură socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociația Vector. Este fondator și director al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași (2015) ce organizează Bienala de fotografie contemporană și imagine dinamică „Camera Plus”. În proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video si performance-uri, el investighează politici de reprezentare în fotografia și filmul documentar social, metode interdisciplinare de generare a proiectelor artistice hibride, care importă elemente de limbaj din alte medii precum muzica, teatrul performativ ori poezia.
Articol scris de Comunicat de presa | Vin, 06/11/2020 - 21:12
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa