eveniment
Data: 
22 May 2015 - 18:00 - 3 Jun 2015 - 18:00
Loc: 
Galeria apARTe
stats
Adresa: 
Str. Sarariei 189 (in curtea UAGE)

Earthworks

Galeria apARTe (din cadrul Facultatii de Arte Vizuale si Design, str. Sarariei 189) este gazda expozitiei artistului Mihai Nistor, intitulata Earthworks. Deschiderea are loc vineri, 22 mai 2015, de la ora 18, iar perioada expunerii este 22 mai – 3 iunie 2015. Proiectul, al carui curator este Catalin Gheorghe, este aplicat in cadrul programului Carte Blanche aux Jeunes Créateurs si sustinut financiar de Institutul Francez din Iasi in parteneriat cu Vector Studio (UAGE). Evenimentul este realizat in asociere cu C_F_C (Centrul de Fotografie Contemporana) Iasi.

Argument:

Intre peisajul natural si camera foto e conceputa imposibila naratiune, insa preferata diversiune, pe care artistul si-o propune pentru a deconstrui relatia de familiaritate cu imaginea fotografiata a naturii.

Fara a ne imagina singuratatea meditativa a fotografului in spatiul striat al subnaturalului si fara a ne pune in situatia intrigarii observatorului in prezenta sarjanta a ecosistemului distorsionat, putem nega poeziei reducerea la tacere, evenimentul privirii retroverse si instigarea la romantismul existentialist. In aceste conditii iti poti revoca aspiratia la corectitudinea formalizata a intelegerii.

Lucrarile lui Mihai Nistor nu sunt metafore, nu sunt investigatii, nu sunt variatiuni. Fiecare piesa are contradictia ei. Nu e peisaj, nu e obiect, nu e tehnica. Nu as spune pentru nimic in lume ceea ce e. Pentru ca as spune cu totul altceva de fiecare data. Cum anume in procesul unei practici - de a fotografia interventiile umane in peisaj (fara a surprinde nicio prezenta a omului), de a abstractiza fotografia pentru a o obiectifica, de a corela materialitatea cu manualitatea, in contrasens cu virtualitatea si digitalizarea – se poate concepe un experiment de gandire a evenimentului muncii ca repetitie intransigenta a irevocabilitatii creativitatii critice.   

Referintele istorice si inserturile culturale (precum chestionarea peisajului pitoresc, retorica entropizarii in miscarea Earth Art sau evocarea mediilor alterate in miscarea New Topographics) sunt multi-stratificate, asa cum imaginea negativului fotografic se suprapune peste emulsie, care la randul ei se disperseaza peste hartie, care la randul ei se fabrica din fibre impletite de celuloza, care la randul ei e obtinuta din masa vegetala crescuta din pamant. In aceasta logica a multi-stratificarii, fotografia poate fi considerata ca fiind generata de o relatie transformativa cu pamantul.     

In expozitie mai e un secret, la vedere, o non-fotografie care functioneaza ca un indice al unei practici-bazate-pe-o-cercetare in campul de fuga al unui deznodamant temporar.   

Mihai Nistor este masterand al Facultatii de Arte Vizuale si Design, Specialzarea Foto-Video, in cadrul Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi. 

Articol scris de Comunicat de presa | Vin, 22/05/2015 - 00:20
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa