eveniment
Data: 
26 Oct 2020 - 13:30 - 9 Nov 2020 - 13:00
Loc: 
Galeria Victoria
stats

CROSSROADS. Poems of non belonging

Luni, 26 octombrie 2020, ora 13:30, la Galeria Victoria are loc vernisajul expoziției „CROSSROADS. Poems of non belonging”.

Artiști: Dragoș Alexandrescu (RO/FIN), Silvia Amancei și Bogdan Armanu (s.a.b.a.) (RO/UK), Liliana Basarab, Bianca Basan (RO/SE), Sarah Muscalu, Andrei Nacu (RO/UK), Daniela Palimariu, Dan Perjovschi, Andrei Venghiac (RO/SE).
Curatori: Lavinia German, Cristian Nae.
Într-un context artistic fragmentat, marcat de precaritate instituțională și de insecuritate socială, carierele artistice ale tinerilor absolvenți de învățământ superior sunt deseori rezultatul poziționărilor strategice, al întâlnirilor fericite, dar și al eșecurilor temporare, al momentelor de indecizie, al crizelor identitare ce generează noi căutări și stimulează mobilitatea artiștilor. Fenomenul emigrării tinerilor educați în țări din nordul sau vestul Europei ce a redus considerabil populația României din ultimele decenii, în pofida eforturilor de creștere economică și reformă socială, nu a ocolit nici lumea artei contemporane. Mulți artiști au profitat de mobilitatea socială câștigată odată cu integrarea în Uniunea Europeană, stabilindu-se în orașe occidentale cu scene artistice fervente și cu un sistem comercial și de promovare artistică mai puternic.
 
Expoziția „CROSSROADS. Poems of non belonging” reunește o selecție de lucrări aparținând unor artiști contemporani din generații diferite ce au activat pe scena internațională în ultimul deceniu și care, după ce și-au început educația artistică în cadrul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași, au părăsit orașul, stabilindu-se fie în București, fie în alte orașe Vest-Europene. Ea situează ideea de educație artistică nu ca un punct incipient al unei traiectorii artistice, ci ca un nod într-o rețea de trasee artistice care s-au intersectat temporar în diverse contexte culturale. Prin opera lor, acești artiști aparțin astăzi mai multor microcomunități simultan, construindu-și discursul și identitatea artistică tocmai prin abilitatea de a traversa și de a conecta din mers multiple spații, idei și experiențe culturale. Selecția curatorială propusă urmărește nu doar să pună în dialog experiențe diferite ale migrației, delocalizării, incertitudinii și adaptării la contexte artistice și condiționări creative diferite, dar și să exploreze afectele care le însoțesc, expectanțele, angoasele și incertitudinile existențiale care devin deseori motivația unor expresii artistice poetice intense. În ansamblu, lucrările expuse regândesc și (de)construiesc noțiunile de comuniune, comunitate, colectivitate, individuație și singularitate creatoare.
 
Expoziția este organizată de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, în cadrul evenimentelor ce marchează 160 de ani de învățământ artistic ieșean, cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Iași
Articol scris de Comunicat de presa | Lun, 26/10/2020 - 00:34
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa