eveniment
Data: 
17 Jan 2012 - 18:00 - 12 Feb 2012 - 17:00
Loc: 
Galeriile de Arta Dana
stats
Adresa: 
Prof. Cujba nr. 17

Arta holotropica: Best of 2011

Marti, 17 ianuarie 2012, de la ora 18.00, Galeriile de Arta „Dana” de pe strada Prof. Cujba, nr. 17 au vernisat cea de-a treia editie a Simpozionului International Anual de Arta Holotropica, eveniment curat de catre initiatorul acestui curent artistic, Edi Apostu. Deschisa pana pe 12 februarie, expozitia grupeaza lucrari semnate de artisti profesionisti din numeroase tari ale continentelor Europa, Asia, Africa si SUA, cum ar fi: Romania, Franta, Elvetia, Algeria, Nigeria, Africa de Sud, India, si altele.

Bazandu-ne pe explicatia creatorului holotropismului, conform careia arta holotropica este arta provenita in urma unor experiente transpersonale si care poate transpune privitorul in stari modificate de constiinta, putem afirma faptul ca aceasta maniera de concepere a operelor de arta reprezinta una dintre cele mai profunde si sincere, in care lupta cu sine releva puritatea sufletului artistului, alaturi de cele mai diverse si ascunse ganduri, dar si curajul de a le etala in fata a mii de spectatori.

Intrucat panzele expuse in cadrul acestui simpozion ilustreaza dimensiunea transpersonala a creatiei proprii fiecarui artist, se poate deduce faptul ca interiorul necunoscut al acestora reflecta imaginea unei lumi oarecum haotice, salbatice, dar totodata vii, dinamice, stralucitoare, intense si proaspete, potrivit lucrarilor Marinei Kulik (Franta), Gabrielei Dulgheru, ale lui Edi Apostu (Romania) sau cele ale lui Hufreesh Dumasia (India). Acestea trasmit publicului o stare de agitatie, de vitalitate, cat si o impresie de necunoscut, de aglomerare inextricabila, care provoaca spectatorul la descifrarea acestui mister rezultat in urma meditatiei launtrice.

Desi ar parea, la o prima vedere, un proces facil, arta holotropica presupune un intreg ritual de preconizare, in care fundalul muzical se distinge ca factor de baza. La fel ca si caracterul „dezordonat” al picturii de acest gen, muzica ce ii inspira pe artisti si pe fondul careia ei lucreaza, este o muzica noua, disonanta, lipsita de cursivitate sau armonie, creata special de catre curatorul Edi Apostu, in scopul eliberarii fanteziei necesare pentru organizarea acestui eveniment. Parcurgerea unei astfel de piese va evidentia imediat asemanarea dintre cele doua, facand inteleasa afirmatia artistei Marina Kulik Zaat: Pentru acest proiect, ma concentrez in special asupra muzicii, care este noua pentru mine si nu poate fi comparata, la fel cum, dealtfel, si intreaga arta holotropica este una inconfundabila.

De acest lucru va veti putea convinge urmarind expozitia din Galeriile de Arta „Dana” de pe strada Prof. Cujba din Iasi, Simpozionul International Anual „Holotropic Art 2011” continuand pana la data de 12 februarie 2012.

Articol scris de Alexandra Pahomi | Sam, 21/01/2012 - 14:30
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului alexandra.pahomi