eveniment
Data: 
4 May 2016 - 19:30
8 May 2016 - 14:30
Loc: 
Muzeul Unirii / Casa de Cultura a Studentilor
stats
Adresa: 
str. Lapusneanu

„Arta filmului” de Ion Barladeanu

In cadrul festivalului Serile Filmului Romanesc, editia a VII-a, artistul Ion Barladeanu va participa la Iasi, la vernisajul expozitiei „Arta filmului”. Pe 4 mai, miercuri, de la ora 19.30, in incinta Muzeului Unirii, va fi deschisa expozitia „Arta filmului”, in prezenta artistului si a curatorului Cristi Cojanu. Evenimentul este posibil cu sustinerea Muzeului Unirii din Iasi. Intrarea este libera.

Cine este artistul Ion Barladeanu?

„Este nascut in 1946 si timp de mai bine de treizeci de ani a evitat sa devina un cetatean onorabil. Pe vremea comunismului a schimbat toate muncile posibile. La douazeci de ani pleaca din satul sau natal (Zapodeni, judetul Vaslui) si incepe sa munceasca la stuf in Tulcea, docher in Constanta. In Bucuresti este pe rand gropar, taietor la gater, paznic sau muncitor necalificat la Casa Poporului. Dupa 1989, traieste din resurse marginale, ocupandu-se ca freelancer de selectarea gunoiului intr-o curte de bloc de pe strada Mosilor si face mici servicii locatarilor din imprejurimi. Nu-si intemeiaza o familie si nu se mai angajeaza. Toti acesti ani, Ion Barladeanu isi intretine insa un proiect artistic pe care il arata doar catorva oameni destepti. Prin existenta lui, Ion Barladeanu a selectat timp de mai bine de treizeci de ani imagini din reviste si a facut o serie de colaje unice. Le face cu intentia de a face filme. Porneste de la un talent nativ de desenator si, dorindu-si sa regizeze sau sa joace in filme, creeaza o lume imaginara proto-pop ce este cu douazeci de ani inaintea unei receptari romanesti, deoarece stilistica pop este o realitate post-decembrista in Romania, o consecinta directa a societatii de consum.  El creeaza cu resurse minimale o fotograma cinematica care spune de fiecare data o poveste completa. Toate colajele sale sunt un hibrid foarte special de arta pop hibridata de un filon suprarealist  - dada. Si totul cu un flavor de melancolie de gulag comunist in care lumea filmului si a brandurilor pareau singurele toposuri posibile ale libertatii.” (Dan Popescu)

„Ion Barladeanu propune o iconografie a culturii pop, similara intrucatva unui Olimp al tabloidelor. Colajele lui Ion Barladeanu sunt concepute ca decupaje de film, cadre ale unor pelicule imaginare. Bucurestiul este orasul in care Ion Barladeanu si-a trait o mare parte a vietii si cvasitotalitatea anilor de creatie artistica. Este locul in care i-a cunoscut pe actorii romani de teatru si cinema. Cu unii are cate o poveste, cu altii a baut, pe unii i-a vizitat acasa, cu altii a avut doar intersectii intamplatoare, nesemnificative in ordinea destinelor, dar importante in demersul artistic.” (Cristian Cojanu)

Ion Barladeanu, creatorul colajelor pop-art – un destin aparte

Pentru apropiati el este „nea Ion”, dar pentru o lume intreaga a devenit povestea fascinanta, desprinsa parca dintr-un film. Originar din judetul Vaslui, comuna Zapodeni, artistul roman are doar sapte clase primare, la care se adauga cei doi ani petrecuti la Scoala Populara de Arte.

Ion Barladeanu nu este doar iubitor de avioane, ci si de arta. Colaje pop-art mai exact. Talentul sau la desen a fost descoperit acum mult timp, cand picta icoane si portrete pentru consateni. Viata l-a purtat pe diferite cai, fiind printre altele gropar, „scriitor” de cruci si in cele din urma ajungand sa traiasca la ghena de gunoi, unde recicla hartie pentru a putea supravietui. Insa, inca de prin 1980, nea Ion a inceput sa decupeze imagini din reviste si sa realizeze din ele colaje, adevarate opere de arta pentru cei care le inteleg, insa care la vremea respectiva i-ar fi adus pedeapsa cu inchisoarea din cauza decupajelor cu Nicolae Ceausescu. Norocul artistului, inca nedescoperit de romani, a facut ca in anul 2008 acesta sa-l intalneasca pe Ovidiu Fenes, cel care ulterior il va recomanda proprietarului galeriei H’art, Dan Popescu. Luat sub aripa protectoare a acestuia, artistul a primit o garsoniera care sa inlocuiasca serile reci petrecute la ghena.

Vorba sa: „Eu nu traiesc ca sa mananc, ci mananc ca sa traiesc”, prinse contur un an mai tarziu, cand efortul si talentul sau au fost rasplatite printr-o serie de expozitii la Bucuresti, Basel, Londra (2009), unde a expus alaturi de nume mari ca Andy Warhol si Marcel Duchamp. In 2010 a expus la galeria Anne de Villepoix din Paris, urmand apoi alte zece expozitii personale si de grup in tara si strainatate (Bratislava, Copenhaga, Praga, Viena, Helsinki, Moscova, Rotterdam). Una dintre persoanele prezente la expozitia artistului de la Paris a fost chiar Angelina Jolie, amintire despre care acesta vorbeste cu mandrie de fiecare data. Alexander Nanau, regizorul documentarului Lumea vazuta de Ion B. (2009), a fost cel care a informat-o pe actrita despre artistul roman, ulterior aceasta dorindu-si sa-l intalneasca pentru a-si exprima admiratia.

Documentarul precizat anterior a fost regizat de HBO Romania si a castigat in anul 2010 premiul Emmy la categoria „Arts Programming”. De asemenea, a primit premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar, fiind totodata selectionat si la peste 30 de festivaluri.

Documentarul „Lumea vazuta de Ion B.”, in cadrul festivalului

Lumea vazuta de Ion B. (2009) va fi proiectat duminica, 8 mai, la Casa de Cultura a Studentilor, de la ora 14.30. Documentarul este produs de HBO si regizat de Alexander Nanau. Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.

Cu: Ion Barladeanu

Gen film: Documentar

Durata: 60 minute

Premiera in Romania: 2009

Artistul roman, al carui talent a fost descoperit acum cativa ani, a devenit personajul central in documentarul realizat de Alexander Nanau, in colaborare cu HBO Romania. Este vorba despre Ion Barladeanu si povestea sa nemaipomenita, caci acesta ajunge sa aiba un prestigiu international, desi cand a fost descoperit traia la ghena de gunoi. Colajele pop art realizate de artist au fost expuse in Londra, Paris s.a.m.d. Vieti simple, oameni obisnuiti, rasturnari de situatie si un erou care dovedeste ca talentul poate fi descoperit indiferent de conditii.

Articol scris de Comunicat de presa | Mar, 26/04/2016 - 12:52
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa