- 2422
Biblioteca Judeteana „Gh. Asachi” in colaborare cu Asociatia Tikvah din Oradea va invita la lansarea si vernisajul expozitiei internationale „Anne Frank – O istorie pentru prezent”, realizata de „Anne Frank House” din Olanda. Vernisajul va avea loc la vineri, 22 mai 2015, ora 14.00, in foaierul superior al Teatrului pentru Copii si Tineret „Luceafarul”, in prezenta doamnei Caroline Seebregts, Sef Departament Cultura si Presa la Ambasada Olandei la Bucuresti si a doamnei Emilia Teszler, presedintele Asociatiei Tikvah din Oradea, a carei mama este una dintre supravietuitoarele lagarului de la Auschwitz.
Expozitia poate fi vizitata in perioada 22 mai - 12 iunie 2015, intre orele 10.00 si 17.00, este in format bilingv (romana si maghiara), se adreseaza grupei de varsta 12-18 ani, in principal, transmitand un mesaj educational. Expozitia prezinta Holocaustul prin prisma vietii Annei Frank si indeamna vizitatorii sa reflecteze asupra unor notiuni precum prejudecati, gandire stereotipa, discriminare si unde pot duce acestea daca se incalca principiile democratice.
Pe toata durata expozitiei, la orele 11.00, 13.00 si 16.00, in Sala de proiectie va fi difuzat filmul documentar „The Short Life of Anne Frank” (30 min.).
Accesul vizitatorilor este gratuit.
Anne Frank a fost o fata evreica germana, care si-a pierdut cetatenia germana in exilul olandez si care a cazut victima genocidului nazist din Al Doilea Razboi Mondial. Este cunoscuta datorita jurnalului pe care l-a tinut in ascunzatoarea din Amsterdam, inainte de a fi arestata. Jurnalul, publicat dupa razboi de catre tatal ei, care supravietuise, este considerat un document istoric al Holocaustului, autoarea devenind o figura-simbol a victimelor nazistilor. Anne Frank a scris jurnalul in aproximativ doi ani si a murit la varsta de 16 ani.
In anul 2015, Asociatia Tikvah prezinta expozitia in Romania avand sprijinul financiar al Ambasadei Olandei care considera esentiala angajarea tinerilor in recunoasterea si intelegerea pericolelor prejudecatilor, gandirii stereotipe, discriminarii, precum si intelegerea importantei de a nu ramane un spectator pasiv cand drepturi si libertati fundamentale ale altora sunt incalcate.
Evenimentul este inclus in agenda Festivalului International al Educatiei – FIE Iasi 2015.
Informatii suplimentare puteti obtine pe adresa de e-mail: programe@bjiasi.ro.