- 3277
Vineri, 25 ianuarie la ora 17.00, editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi va invita la Libraria „Orest Tafrali” (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, corp A) la lansarea celui mai recent volum din Colectia Historica. Acesta se intituleaza Monarhia in Romania, o evaluare: politica, memorie si patrimoniu si este un proiect coordonat de Liviu Bratescu si Stefania Ciubotaru.
In acest volum, monarhia romaneasca este cercetata din perspectiva studiilor de istorie a mentalitatilor, a celor de iconologie, a interesului pentru stilul vietii cotidiene la Curtea Romaniei si a preocuparilor suveranilor pentru valoarea de reprezentativitate a resedintelor si a protocolului. In cuprins, putem gasi detalii despre relatiile internationale ale Casei Regale, viata si societatea din Romania regala, Romania anilor ′40 in memoriile Principesei Ileana, Regele Carol I si ctitoriile sale iesene de la sfarsitul secolului XIX sau despre institutia monarhica si partidele politice in Romania interbelica.
Liviu Bratescu este cercetator stiintific in cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” Iasi si doctor in Istorie al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, cu teza „I.C. Bratianu si politica externa a Romaniei. 1866-1888”. A editat volumele „Liberalismul romanesc si valentele sale europene” (2010), „Conservatorismul romanesc. Origini, directii, perspective” (2008, impreuna cu cerc.st.dr. Mihai Chiper) si „Liberalismul romanesc, tendinte, structuri personalitati” (2006, impreuna cu lect.univ.dr. Ovidiu Buruiana).
Stefania Ciubotaru este muzeograf in cadrul Muzeului National Cotroceni si doctor in Istorie al Universitatii din Bucuresti, cu teza „Viata cotidiana la Curtea Regala a Romaniei (1914-1947)”. Teza a fost publicata cu acelasi titlu, in anul 2011, la Editura Cartex, Bucuresti. A organizat pe simeza Muzeului National Cotroceni expozitii avand ca subiect viata cotidiana la Curtea Regala a Romaniei, precum: Viata cotidiana la Curtea regelui Ferdinand I (2007), Moda si vesminte la Curtea Regala a Romaniei (2008), Simfonia meniului (2009), Jurnal de moda...moda feminina la 1900 (2010).
La aceasta lansare vor participa si prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, decanul Facultatii de Istorie al Universitatii din Bucuresti, prof.univ.dr. Andrei Hoisie, directorul Editurii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si conf.univ.dr. Bogdan-Petru Maleon.