eveniment
Data: 
27 Mar 2012 - 18:00
Loc: 
Sala "Benjamin Fondane", Institutul Cultural Francez
stats
Adresa: 
Bd. Carol I nr. 26
Telefon: 
0232/ 267 637

Michel Soulard si bibliografia sa extinsa, la Institutul Francez

Marti, 27 martie, ora 18 ne poate fi ocupata cu un eveniment din cadrul Lunii Francofoniei: lansarea volumului Farmacist in razboiul din Algeria (1960-1961), autorul cartii, Michel Soulard, raspunzand (nu pentru prima data) invitatiei Institutului Cultural Francez de a lua parte la eveniment.

Cu un titlu atat de transparent precum Farmacist in razboiul din Algeria, aceasta lucrare autobiografica vorbeste, e clar, despre experienta lui Soulard, in calitate de cadru medical implicat in numeroase misiuni in zona liniilor de aparare Morice si a barajului electrificat al frontierei tunisiene, totul pe fundalul conflictelor legate de independenta statului algerian.

Vreme de un an si jumatate (aprilie 1960 - octombrie 1961), Michel Soulard s-a gasit in miezul miscarilor violente, interactionand atat cu unitatile combatante, cu populatia autohtona, cat si cu luptatorii africani liberi (fellagha); pe scurt, a cunoscut cotidianul algerian, ce nu l-a lasat neatins de ezitari si indoieli, transpuse, de altfel, si in carte.

Putem intrezari pozitia lui Soulard din acest scurt extras din carte: „Algeria, tara a contrastelor; dupa ce am traversat toate aceste „sate de regrupare”, mergem de-a lungul drumului cu acestor podgorii bogate, palmieri, livezi de portocali! Ce anume am venit sa aparam in acest district francez indepartat? Intrebati-l pe soldatul simplu, care a petrecut 10 sau 20 de luni pe un varf, departe de tot, departe de familia sa, de tara sa, dar atat de aproape de pericolul care pandeste zi si noapte.”

Publicarea unei carti cu o tematica de felul celei din Farmacist in razboiul din Algeria nu e un gest surprinzator in ceea ce-l priveste pe Michel Soulard; acesta a facut numeroase calatorii in scopuri sociale si umanitare in Romania, Polonia, dar si in tarile Orientului Apropiat, a fost observator ONU si OSCE in Kosovo, fondator a unor asociatii, printre care si Farmacisti fara frontiere.

Cu Romania Michel Soulard pare a avea o relatie speciala: i-a dedicat doua carti, anume Sora mai mica din Carpati si Romania intre vis si realitate, totul ca urmare a unei prime vizite in tara noastra in 1980, ce a fost urmata apoi de reveniri constante. 

Articol scris de Anca Roman | Dum, 25/03/2012 - 14:34
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului anca.roman