- 4111
Societatea noastra pare a fi intoxicata de un Eminescu bagat poate prea mult si prea cu incapatinare in capul (si in manualele) ultimelor generatii. Valoarea, inca actuala, nu o contesta mai nimeni, insa parca prea ne-am saturat cu totii sa ne fie virit cu forta peste tot. Consider, deci, ca intilnirea cu opera lui trebuie facuta in particular, de fiecare dintre noi in parte, evitind sa aplicam operei eminesciene sabloanele prefabricate de exegetii nostri. Prin urmare, o intilnire directa cu un Eminescu descris de contemporanii sai este mai mult decit binevenita si garanteaza o cunoastere autentica a omului din spatele statuilor ridicate in orice parc mai important.
Poate ca ii sintem datori omului Mihai Eminescu, pe care l-am tot ridicat de-a lungul timpului la diferite ranguri maiestre, de la Luceafarul poeziei romane si pina la marele poet al neamului, sa incercam sa il cunoastem cu adevarat. Catalin Cioaba ne ofera aceasta ocazie unica prin amplul volum Marturii despre Eminescu. Povestea unei vieti spusa de contemporani, a carei a doua editii va fi lansata de catre Editura Humanitas si Facultatea de Litere din cadrul UAIC joi, 22 mai, ora 11.00, in Aula Magna a Universitatii. Volumul tocmai i-a adus lui Catalin Cioaba un Premiu Special la Gala Bun de Tipar ed. 2014.
Avind aproape 600 de pagini, volumul cuprinde marturiile a peste 70 de oameni care l-au cunoscut in mod direct, de la membrii familiei pina la autori consacrati si oameni ale caror nume nu ne spun nimic. Dintre acestia fac parte, Matei Eminescu, Ioan Sbiera, Ioan Slavici, Iacob Negruzzi, Nicolae Iorga, Ionel Teodoreanu, Ioan Cotta, Petru Missir s.a. Ceea ce aflam din acest volum este diferit de ceea ce ni s-a tot repetat la scoala. Diferit, cu mult mai interesant si mai apropiat de realitate. De pilda, Matei Eminescu, fratele sau mai mic, marturisea ca „de baut, bea tapan, insa numai vin, rachiuri nu, bea tapan de la virsta de 14 ani. [...] Revenind la fizic. Era foarte paros Mihai, pe pulpele si cele de jos, si cele de sus, credeai de-i omul lui Darwin“.
Evenimentul, care va avea loc in cadrul deschiderii festive a Colocviului National Studentesc „Mihai Eminescu”, editia a XL‑a, merita sa nu fie ratat si datorita bine cunoscutilor invitati: Lidia Bodea, Antonio Patras, Lacramioara Petrescu si Eugen Munteanu in calitate de moderator. Cit despre editorul volumului, trebuie mentionat ca acesta este cercetator postdoctoral la Universitatea din Bucuresti si absolvent al Facultatii de Litere (1995) si al Facultatii de Filosofie (1997). De asemnea, este important de stiut ca a facut stagii de studii si de cercetare la Viena, Freiburg, Munchen, Heidelberg si Paris si ca este membru fondator al Societatii Romane de Fenomenologie.