eveniment
Data: 
4 Apr 2012 - 14:00
Loc: 
Aula Magna (UAIC) si Libraria Humanitas (Lapusneanu)
stats

Lucian Boia la Iasi

Lucian Boia va sustine in Aula Magna "Mihai Eminescu" a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" miercuri, 4 aprilie, de la ora 14:00, o conferinta cu tema "Elita intelectuala romaneasca intre anii 1930 si 1950”. De la ora 18:00, Libraria Humanitas de pe strada Lapusneanu il are ca invitat pe reputatul istoric pentru un dialog, urmat de o sesiune de autografe.

Lucian Boia este unul dintre cei mai cunoscuti istorici contemporani, castigandu-si notorietatea in perioada postdecembrista publicand o serie de lucrari demitizatoare si anticomuniste. El si-a inceput cariera universitara in 1967, iar in perioada 1980-1983 a fost secretar general si vicepresedinte (1983-1990) al Comisiei internationale de istorie a istoriografiei. Actualmente, Boia este profesor titular la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti si se bucura, de asemenea, de o consistenta carte de vizita internationala, publicand constant la edituri din mai multe tari europene. In 1993, a devenit director fondator al Centrului de Istorie a Imaginarului.

Opera sa, intinsa si variata, cuprinde numeroase titluri aparute in Romania si Franta, dar si traduceri in germana, engleza etc. Istoricul este preocupat de istoria ideilor si imaginarului, investigand o gama larga de mitologii, de la cele referitoare la viata extraterestra pana la comunism si sfarsitul lumii. In 1997, cartea sa "Istorie si mit in constiinta romaneasca" a starnit senzatie si a ramas de atunci un reper in redefinirea istoriei nationale. Lucian Boia face aici o distinctie neta intre istorie si interpretarile ei, adesea mistificate, in functie de perioada si ideologia dominanta.

El pledeaza pentru necesitatea unei "decodari" si pentru evitarea manipularilor prin istorie. Lucrarea nu a fost deloc pe gustul nationalistilor excesiv atasati de "marile figuri" (cum este, de exemplu, cea a lui Mihai Viteazul), dar a fost intampinata cu entuziasm de cei care asteptau o istorie critica, lipsita de prejudecati. "Nu voi contesta niciodata nevoia de mituri a oamenilor, am incercat doar sa le explic [...] Sigur ca, daca le explici, le cam fisurezi, dar asta nu mai e problema mea ca istoric", afirma Lucian Boia.

Printre numeroasele sale carti se numara Miturile comunismului romanesc, Pentru o istorie a imaginarului, Romania, tara de frontiera a Europei, Jules Verne: paradoxurile unui mit, Omul si clima : teorii, scenarii, psihoze sau Germanofilii. In legatura cu volumul despre care se va discuta miercuri, Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930 si 1950, aparut anul trecut la Editura Humanitas, Lucian Boia spunea ca “Nu cred in intelectualul care face politica, cred in intelectualul care judeca politica”, Dilema Veche publicand o conversatie pe aceasta tema.

Resurse
Video: 

Interviu hotnews Lucian Boia (partea I)

Interviu hotnews Lucian Boia (partea I)

Interviu hotnews Lucian Boia (partea a II-a)

Interviu hotnews Lucian Boia (partea a II-a)
Articol scris de George Plesu | Vin, 30/03/2012 - 04:02
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george