eveniment
Data: 
31 Jan 2020 - 16:00
Loc: 
Librăria Orest Tafrali
stats
Adresa: 
UAIC, Corp A, parter

Lansarea romanului „a doua viață” de Nicoleta Dabija

Vineri, 31 ianuarie, de la ora 16.00, sunteți așteptați la lansarea romanului „a doua viață”, (Editura Paralela 45, 2019), de Nicoleta Dabija, eveniment care va avea loc la Librăria „Orest Tafrali” din Iași (Universitatea „Al. I. Cuza”, Corp A, parter). Invitați, alături de autoare, vor fi regizorul de teatru Ovidiu Lazăr și iatroistoriograful Richard Constantinescu. Moderator: scriitorul Liviu Antonesei.

Nicoleta Dabija citește moartea în destinul surorii ei, dar înțelege că ceva încă rămâne, că există ceva în urma acțiunii morții, o altă viață sau o a doua viață care nu are nimic de-a face cu o presupusă lume de dincolo. O a doua viață aici a Marianei, care se produce prin transfer, prin developarea unor momente, situații, evenimente și stări trăite în sensibilitatea și memoria surorii, care le ordonează și le fixează într-o narațiune pentru a le păstra vii. Dar și o a doua viață a surorii, viață adăugată prin „sarcina” rămasă de la Mariana, care continuă să lase efecte în amintire, în sensibilitate, să modifice când abrupt, când discret felul autoarei de înțelegere și raportare la nesfârșita vulnerabilitate a omului. Noi suntem mai mult decât noi înșine în măsura în care devenim viață a morților noștri, cedând rememorării sau comemorării lor părți importante din timpul în genere consumat în grija de sine și pentru propria împlinire.
 
 A doua viață este o carte care deturnează mersul firesc al curiozității cititorului, îl smulge din sistemul bine asigurat al superficialității lui firești, îl face să privească într-o oglindă de care în genere se ferește: fața morții… Iată-te!” (Vianu Mureșan, scriitor și filosof)
 
Această carte despre moarte, despre durere, suferință, iubire și optimism e un jurnal-poetic cu cele XXXII de cânturi ale ei în care autoarea își dezgolește sufletul, îți împărtășește suferințele ei, te lasă să-i pătrunzi în intimitatea-i cu candoare, dar în același timp te seduce cu stilul ei, te ține cu sufletul la gură și te învață că durerea se poate anihila prin iubire. Vrei nu vrei te face să conștientizezi ce vei avea de înfruntat la un moment dat, ca ea, ca toți dealtfel. Cartea te răscolește nu doar pentru o clipă, ci pentru eternitate!” (Ioana Opriș, profesor la Universitatea Ca`Foscari din Veneția)
 
Descrierea etapelor uitării, ale îndepărtării tot mai mari pe care timpul o provoacă în cei rămași – este făcută cu o finețe psihologică și scriitoricească remarcabile. Însemnările Nicoletei Dabija – deși aparent statice, fotografice – au însă o vocație cinematică, romanescă, recompunând mișcarea, istoria, povestea unei vieți, a vieții.” (Horia Pătrașcu, scriitor și filosof)
 
 
Nicoleta Dabija (n. 1978, Constanţa) a absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi în 2002, iar în 2008 a devenit doctor în filosofie, cu teza „Metafizică şi confesiune”. Este autoarea mai multor volume de eseuri, filosofie și interviuri: Nopțile lui Cioran (Contemporanul, 2011), O lună în confesional. Convorbiri cu Liviu Antonesei (Eikon, 2014), Intimitatea spiritului. Metafizica în timpul confesiunii (Eikon, 2015) și Îndrăgostitul cu o sută de chipuri (Cartea Românească Educațional, 2019). În 2018 a debutat în poezie, cu volumul aici nu se moare niciodată (Vinea). A tradus în limba română integrala operei poetice a lui Giuseppe Ungaretti, volum apărut la Editura Paralela 45, în 2018, cu titlul O viață de om.
 
Librăria va oferi studenților prezenți, prin tragere la sorți, două exemplare gratuite din carte. 
 
Articol scris de Comunicat de presa | Mie, 29/01/2020 - 17:27
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa