eveniment
Data: 
12 Nov 2009 - 21:00
Loc: 
Libraria Avant-Garde
stats
Adresa: 
Lapusneanu, nr. 16
Telefon: 
0771265335

Lansare de carte - Ultimii eretici ai Imperiului

Lansarea la Iasi a celui mai recent volum semnat de Vasile Ernu va avea loc joi, 19 noiembrie, ora 19:00, la Libraria Avant - Garde.

"Ultimii eretici ai Imperiului" va avea parte de un turneu de lansari. La Iasi, unde se va desfasura prima dintre cele patru lansari anuntate, vor fi invitati Liviu Antonesei, Danut Manastrireanu si Dan Petrescu. "Ultimii eretici ai Imperiului"  spune – cu ironie, cinism şi mult umor – povestea a doi eroi din doua lumi diferite: un batran terorist care a incercat sa-l asasineze pe Stalin, disident ce a scandalizat mai multe regimuri politice, si un tanar scriitor specialist in tehnici de fraudare a bancilor. Doi eroi din generatii diferite care isi impartasesc idei, tehnici de lupta si de subzistenta, secrete de decodare a diverselor limbaje, precum si forme de rezistenta si virusare a unor mecanisme de control si represiune. Ce fel de arme, ce fel de substante si ce fel de „vraji” trebuie sa folosesti in societati cu un nivel ridicat de poluare ideologica?

Posibile raspunsuri in acest eseu-fictiune, construit ca un dialog epistolar intre protagonistii sai, Vasiliy Andreevici si A.I. „Vasile Ernu e tare prin relaxarea si forta cu care uneste si simetrizeaza Literatura si Mesajul.” (Mihai Iovanel) „L-am citit pe Ernu. Acest autor trebuie gasit cu orice pret si citit, citit, citit: Must Read! Scrie fara utopism si ideologii si mai ales fara ura. Scrie pur si simplu bine, cu o frumoasa limba simpla, ironica si lirica.” (Gherman Sadulaev) Vasile Ernu este autorul volumului "Nascut in URSS" (Polirom, 2006; 2007) care a apărut in 2007 si la editura Ad Marginem din Rusia. Cartea este in curs de aparitie la editurile Akal din Spania, Hacca din Italia, KX – Critique&Humanism din Bulgaria si L’Harmattan din Ungaria. "Nascut in URSS" a fost nominalizat la Premiul de debut al revistei Cuvantul, Premiul pentru Roman si Memorialistica al revistei Observator Cultural si Premiul Opera Prima al Fundatiei Anonimul. Volumul a fost de asemenea distins cu Premiul pentru debut al Romaniei literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Vasile Ernu este nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi, 1996) si al masterului de Filosofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A activat in cadrul fundatiilor Idea si Tranzit si al editurilor Idea si Polirom. In ultimii ani a avut rubrici de opinie in Romania libera si HotNews, precum si rubrici permanente in revistele Noua Literatura, Suplimentul de Cultura si Observator Cultural. Alaturi de C. Rogozanu, Ciprian Siulea si Ovidiu Tichindeleanu, Vasile Ernu este coordonatorul volumului "Iluzia anticomunismului". Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu (Cartier, 2008).

Articol scris de Stefania Matei | Mar, 10/11/2009 - 15:33
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului stefania.matei