- 2532
Editura Polirom va invita marti, 21 aprilie, de la ora 18.00, in Sala „Diotima” a Casei de Cultura „Mihai Ursachi” din Iasi (B-dul Carol I, Parcul Copou) la o dezbatere pornind de la volumul Fotograful creator de Andreas Feininger, aparut recent in „Colectia de Arta” a editurii, in traducerea Ioanei Aneci. Evenimentul va avea loc in cadrul Clubului Fotografilor, iar intrarea va fi libera. Pasionatii de arta fotografica vor putea achizitiona volumul Fotograful creator la un pret promotional, dar si alte volume din cadrul „Colectiei de Arta” aflate la oferta speciala.
„Aceasta nu este o carte pentru incepatori. Este mai degraba o filosofie a fotografiei, o analiza contemplativa bazata pe experientele si punctele de vedere personale ale unui fotograf cam cu gura mare uneori, care se asteapta sa fie criticat in ceea ce priveste anumite aspecte.” (Andreas Feininger)
Andreas Feininger isi sintetizeaza experienta in domeniul fotografiei, oferind sfaturi utile cu privire in special la fotografia alb-negru, care de multe ori este mai expresiva si are un impact mai mare decit cea color. Profesionistii si toti cei interesati sa-si descopere si sa-si cultive talentul pentru arta fotografica gasesc in aceasta carte informatii utile si solutii ingenioase care se pot aplica in diferite situatii.
Oricine poate sa faca o fotografie draguta, dar, pentru ca aceasta sa fie buna, cel care apasa declansatorul trebuie sa stapineasca foarte bine tehnica fotografica si principiile compozitiei. Iar pentru a crea opere de arta este nevoie de mult mai mult – de la talent nativ, simt estetic si creativitate, pina la disponibilitate pentru efort prelungit si o buna capacitate de observare a mediului inconjurator.
Din cuprins: O abordare a fotografiei • Fotografia si arta • Subiectul • Alb-negru sau color? • Fotograful • Cum devii fotograf • Fotografia • Simbolurile fotografiei • Reportajul fotografic
Andreas Feininger (1906 - 1999), celebru fotograf si autor al unor lucrari despre tehnica fotografica. Nascut la Paris, a facut studii de arhitectura in Germania, la Staatliches Bauhaus. in 1939 a emigrat in Statele Unite, iar in 1943 a devenit fotograf profesionist, in echipa revistei Life. in 1966, American Society of Media Photographers i a acordat cea mai inalta distinctie, Robert Leavitt Award, iar in 1991 a primit Infinity Lifetime Achievement Award din partea International Center of Photography. A scris numeroase lucrari despre fotografie, dintre care mentionam: Successful Photography (1954), Total Picture Control (1961), The Complete Photographer (1965), Basic Color Photography (1969), Principles of Composition in Photography (1973), Photographic Seeing (1973), Darkroom Techniques (1974), The Perfect Photograph (1974) si Light and Lighting in Photography (1976). Astazi, fotografiile sale sint incluse in colectiile permanente ale Museum of Modern Art si Metropolitan Museum of Art din New York, National Gallery of Art din Washington, DC, Victoria and Albert Museum din Londra si George Eastman House din Rochester, New York.