eveniment
Data: 
26 Apr 2014 - 12:00
Loc: 
Univ. „Al. I. Cuza” (Sala Senatului, Corp A, et. 1)
stats
Adresa: 
Bulevardul Carol I, nr 11

Lansare Ana Blandiana la Iasi

Lansat in premiera la ultima editie a Tirgului de Carte Gaudeamus de la Bucuresti, in noiembrie anul trecut, cel mai recent volum al Anei Blandiana, Fals tratat de manipulare (Humanitas, 2013), va fi prezentat si la Iasi, simbata 26 aprilie de la ora 12, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (Sala Senatului, Corp A, et. 1) in prezenta autoarei. La eveniment va mai participa si istoricul Alexandru Zub, iar intrarea este libera.

Ana Blandiana (nume literar al Otiliei-Valeria Coman, casatorita Rusan) s-a nascut la Timisoara, la 25 martie 1942. A facut studii de filologie romanica si este licentiata a Facultatii de Filologie a Universitatii din Cluj. A avut burse de studii la Iowa University (SUA), Heidelberg Universität sau DAAD Berlin dar poeziile sale si activitatea din societatea civila au impus-o ca om de cultura in spatiul public romanesc.

Dupa ce inainte de 1989 avusese interdictie de publicare timp de mai multi ani, in 1990 reinfiinteaza Clubul PEN roman, al carui presedinte este pina in 2004. Tot dupa Revolutie infiinteaza Alianta Civica si Academia Civica, doua foruri sub egida carora apare Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet, in colaborare cu Consiliul Europei.

Alaturi de numeroase premii literare, oferite de Uniunea Scriitorilor din Romania (1969) sau Academia Romana (1970), palmaresul Anei Blandiana e completat si de prezenta ca membra a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé" si a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO). 

Intrebata fiind de ce si-a intitulat volumul de memorialistica Fals tratat de manipulare, Ana Blandiana a declarat pentru Adevarul ca: „manipularea mi se pare raul cel mai complex si mai specific lumii postmoderne in care traim, tracasati de informatii false, imagini contrafacute, calomnii totale (nu mai e valabil proverbul «de unde nu este foc nu iese fum»), denigrari savant organizate, desfiintarea intentionata a granitei dintre adevar si minciuna. Este raul de care incerc de o viata sa ma feresc.

Volumul a primit cronici favorabile in Revista 22 si Romania Literara, iar Ioan Stanomir, intr-un text publicat pe site-ul lapunkt.ro, scrie despre Fals tratat de manipulare ca „exista, in volumul memorialistic al Anei Blandiana, nenumarate pagini care merita sa fie antologate in orice selectie a prozei confesive si de idei romanesti”, iar Tania Radu, in Revista 22, vorbeste despre „valoarea de document - indiscutabila, ba chiar fas­tuoasa, cata vreme se refera nemijlocit la trecutut recent, comunist si postcomunist” care „este impinsa voit in planul doi. Pers­pec­tiva apare rasturnata: cele deja traite nu sunt contemplate de sus, ci privite in sus, ca un alt urcus, la fel de greu cu cel deja facut si cu final aproape la fel de im­pre­vizibil”.

Inainte de a va lasa cu un paragraf scris chiar de autoare despre volumul sau, va invit sa o urmariti pe Ana Blandiana pe facebook si pe site-ul personal, unde puteti gasi intreaga activitate literara si non-literara, impartita pe capitole, exact ca intr-o mica biblioteca. Asadar, Fals tratat de manipulare este „O carte despre mine si timpul pe care l-am strabatut: un timp in ebulitie, bulversat de vantul batand mereu din alta directie a istoriei, spulberand sensurile, dar nu si incapatanarea mea de a le intelege. Nu am scris aceasta carte pentru a transmite un adevar pe care eu il detin, ci pentru a gasi un adevar de care eu am nevoie. Sensul ei nu este sa acopere, ci sa descopere ceva” (Ana Blandiana).

Articol scris de Iosif Prodan | Lun, 21/04/2014 - 19:44
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif