eveniment
Data: 
20 Jun 2013 - 18:00
Loc: 
Institutul Francez
stats
Adresa: 
Bd. Carol

Florin Lazarescu lanseaza Amortire

Dupa patru ani citi au trecut de la ultimul volum publicat (tin minte ca se intimpla prin 2009 in Libraria Avant-Garde de pe Str. Lapusneanu, plina-ochi), Lampa cu caciula, Florin Lazarescu revine cu un nou roman, al treilea din cariera sa, dupa Ce se stie despre ursul panda si Trimisul nostru special. Asadar, Amortire se va lansa la Iasi pe 20 iunie, joi, de la ora 18, la Institutul Francez, in compania autorului si a celor doi invitati: George Onofrei si Liviu Antonesei.

Intr-un interviu pe care l-a acordat altiasi.ro anul trecut, in vara, Florin Lazarescu ne spunea ca lucreaza la un nou roman: „Acum vreo trei ani am inceput un roman despre spaima noastra cea de toate zilele, care ne apuca pe timp de pace, despre atacuri de panica, angoasa etc. Dupa o vreme, m-au apucat si pe mine atacurile de panica si abia am reusit sa trec de jumatate. Si de angoasa, si de roman. Se va numi, cel mai probabil, Sminteala. Am in plan sa-l termin anul acesta. Dar nu-s absolut sigur”. Iata ca Sminteala s-a transformat in Amortire, iar deadline-ul a fost respectat, romanul fiind lansat in premiera la Targul de Carte Bookfest de anul acesta de la Bucuresti, care a avut loc intre 29 mai – 2 iunie.

Intre timp, lucrurile s-au mai conturat, iar scriitorul iesean isi descrie astfel cel mai nou roman: „(...) Imbatrinind, m-a mai lovit o intrebare – e drept, banala, patetica, dar destul de dureroasa, daca o pui cu seriozitate: «De ce naiba scriu eu literatura?!». Cunosc o multime de oameni pentru care publicarea unei carti pare sa  echivaleze cu mintuirea. Eu n-am simtit nici macar o vaga alinare pentru necazurile marunte pe care le am ca om. In schimb, sincer, mi-e sila de vanitatile stirnite de conditia de scriitor, cu atit mai mult cind le descopar la mine. Si, cum n-am gasit vreo rezolvare simpla, asumat (auto)ironic, pina la cinism, m-am apucat sa scriu un roman – cu personaje si intimplari fictive, dar cu probleme reale, comune mie si semenilor mei – despre toate intrebarile intime pentru care n-am nici un raspuns limpede.”

Alaturi de cariera de scriitor, Florin Lazarescu a fost scenarist pentru scurtmetrajele Lampa cu caciula (Radu Jude, 2006), premiat la numeroase festivaluri internationale de film (printre care Sundance, SUA) si O umbra de nor… (Radu Jude, 2013), proiectat in premiera la Cannes anul acesta. Totodata, a mai scris si scenarii de lungmetraj, cel mai cunoscut proiect fiind Aferim! (in preproductie, regia Radu Jude), Lindenfeld (in preproductie, regia Radu Gabrea), dar si scenariul unui foarte cunoscut serial TV, Animat Planet Show, difuzat timp de opt sezoane pe Antena 1.

Totodata, Florin Lazarescu este selectioner al documentarelor romanesti la Festivalul de Filme Documentare DOCEST, care are loc in Iasi in fiecare an in luna noiembrie. Si pentru ca lista de activitati si pasiuni artistice ale scriitorului iesean sa fie completa, Florin Lazarescu este si fotograf, multe din imaginile sale putind fi vazute pe pagina de facebook si pe blogul autorului.

Articol scris de Iosif Prodan | Dum, 16/06/2013 - 17:57
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif