- 4824
Joi, 19 iunie, de la ora 19, sarim peste cina si gustam niste literatura la Teatru Fix. Emil Brumaru si Daniel Cristea-Enache spun ca o sa avem meniu variat, inclusiv desert. Doua carti sunt lansate, trei invitati – Dan Lungu, Doris Mironescu si Lucian Dan Teodorovici – au promis sa le faca botezul, iar George Onofrei va fi si el acolo, ca sa fie sigur ca totul merge ca pe roate si ca nimeni nu iroseste bunataturile.
Dar hai sa vedem ce vom gusta. Sunt doua carti publicate la Editura Polirom: Opere IV. Dumnezeu se uita la noi cu binoclul, pe care Emil Brumaru a planificat-o ca pe ultima din seria de autor care i se dedica, si Literatura de azi. Dialoguri pe net a cunoscutului critic literar Daniel Cristea-Enache.
Sa le luam pe rand. Cu o prefata semnata de Ioana Parvulescu, volumul lui Emil Brumaru contine texte publicate in Suplimentul de cultura si Romania literara, la pachet cu un jurnal inedit, din faimoasa perioada Dolhasca. Direct, fervent si plin de nastrusnicii destepte, autorul iesean ar trebui sa ajunga in maine voastre daca aveti chef de o lectura degajata, poetica doar atat cat trebuie si in mod cert cu picioarele pe pamantul nostru.
“Tot ce scrie Emil Brumaru (probabil si adresele din agenda sa) se transforma in literatura. Si nu in orice fel de literatura, ci una constienta de ea insasi, decisa sa valorifice toate libertatile pe care le are. (...) Ni se pare ceva de la sine inteles si firesc ca exista Emil Brumaru in literatura romana”, spune Alex Stefanescu in Romania literara.
O alta cronica, aparuta pe Semnebune.ro, subliniaza: “Erotismul, exotismul, dar si cele doua toposuri fundamentale (interiorul domestic si microcosmosul natural) din poezia lui Brumaru sint prezente si in aceste articole de presa. Fie ca vorbim de personaje mai vechi sau mai noi (Siropanda si Antitero de exemplu), de biografia poetului sau de lirismul erotic (pornografic pe alocuri), stilul publicistic nu reprezinta decit o conventie pentru poetul microspatiului domestic.”
Emil Brumaru este unul dintre cei mai importanti poeti romani contemporani. E peste tot in Iasi, peste tot in librarii, cu titluri precum A debutat Versuri, Cersetorul de cafea. Scrisori catre Lucian Raicu (2004), Dumnezeu se uita la noi cu binoclul (2006), Opere I. Julien Ospitalierul (2009), Opere II. Submarinul erotic (2009), Opere III. Cersetorul de cafea (2012; 2014 in colectia „Eseuri & confesiuni“) si Basmul Printesei Repede-Repede (in colaborare cu Veronica D. Niculescu, 2009).
Si cartea lui Daniel Cristea-Enache, Literatura de azi. Dialoguri pe net, e garantata de un alt etalon cultural, Ovidiu Simonca de la Observator Cultural. Adunand interviuri discutand literatura si cartile in general, experienta elaborarii unui text, ticurile scrisului si alte intamplari ale oamenilor atinsi de obsesia cuvantului, volumul ofera ghidaj celor interesati sa ia pulsul literaturii contemporane din Romania. Nume precum Dan Lungu, Emil Brumaru, Carmen Musat, Lucian Dan Teodorovici, Norman Manea, Silviu Lupescu apar in volumul pus la cale de criticul literar despre care probabil ca stiti ca e conferentiar la Universitatea Bucuresti, ca semneaza cronici in cele mai de seama publicatii culturale de la noi.
“Dialoguri pe net [...] ne arata fata literaturii contemporane: prietenoasa si asteptind doar invitatia la sueta”, anunta cu entuziasm o recenzie de pe BookMag.eu. Ca sa va faceti o idee legata de afinitatile sale literare, iata ce-a mai scris: Sertarul Scriitorului Roman. Dialoguri pe hirtie (2005), Convorbiri cu Octavian Paler (ed. a II-a, 2012), Cinematograful gol (2011) si Ce-a fost – cum a fost. Paul Cornea de vorba cu Daniel Cristea-Enache (2013).