- 4245
Institutul Francez Iasi ne invita sa ne incepem si sa ne terminam saptamina cu doua evenimente pe care ar fi pacat sa le ratam. Astfel, luni, 28 mai, incepind cu ora 16.00, putem intra in dialog cu Dominique Fernandez, un cunoscut scriitor si critic literar francez, iar vineri, 1 iunie, sintem asteptati de la ora 18.00 la o intilnire cu Sylvie Germain, o scriitoare de origine franceza.
Acestia, impreuna cu alti numerosi scriitori francezi precum Michel Houellebecq, Yann Appery si Nedim Gursel, sint asteptati in Bucuresti in perioada 31 mai – 3 iunie, cu ocazia desfasurarii celei de-a saptea editii a Tirgului de Carte Bookfest. Cum anul acesta Franta este invitata de onoare, Institutul Cultural Francez profita de eveniment si ii aduce la Iasi pe Dominique Fernandez si Sylvie Germain pe 28 mai si 1 iunie.
Membru din 2007 al Academiei Franceze, Dominique Fernandez a devenit celebru dupa 1970, moment in care si-a recunoscut public orientarile sexuale, in autobiografia sa intitulata „L'Etoile Rose” (1978) marturisind ca visa la cum ar fi fost viata lui daca la 18 ani ar fi inteles ca este homosexual in loc de proscris. In mod evident, o mare parte din opera lui de scriitor trateaza problemele pe care homosexualii le intimpina intr-o societate nu tocmai toleranta, scriind, de pilda, despre diferenta uriasa dintre homosexualii care au crescut sub dezaprobarea totala a societatii si cei care si-au dezvoltat aceasta identitate dupa miscarea de eliberare sexuala. In plus, Dominique Fernandez a incurajat folosirea psihobiografiei (analiza psihologica a personalitatii ce include si dezvoltarea biologica) in arta si a incercat sa recompuna conflictele interioare ale artistilor homosexuali din secolele trecute.
In alta ordine de idei, scriitorul francez nu a scris numai romane, ci si jurnale de calatorie, eseuri si lucrari critice. Amintim „Rhapsodie roumaine”, carte aparuta ca urmare a vizitelor facute de acesta in Romania intre anii 1990-1995. De asemenea, alte carti ale scriitorului francez care merita mentionate sint „Porporino ou les Mysteres de Naples” (1974) pentru care a primit Premiul Médicis, „Le loup et le chien”(1999) si „Dans la main de l’ange” (1982), care i-a adus Premiul Goncourt.
Intilnirea va avea loc in Sala „Iulia Hasdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare din Iasi, iar moderatorul este Alexandru Calinescu, un plus in garantarea unei dupa-amiezi interesante!
Un autor la fel de interesant, dar poate nu la fel de popular tocmai din pricina faptului ca existenta ei nu implica nimic neobisnuit pentru o societate ahtiata dupa spectaculozitate, este si Sylvie Germain. Distinsa cu numeroase premii pentru operele sale, dintre care amintin Premiul Femina (1989) pentru „Jours de colère”, Marele Premiu Jean Giorno (1998) pentru „Tobie des Marais” si Marele Premiu al Societatii Oamenilor de Litere pentru „Rendez-vous nomades”, scriitoarea de origine franceza a scris, pe linga romane, eseuri despre alti autori („Vermeer: Patience et songe de lumiere”, 1993), meditatii spirituale (Les Echos du Silence), dar si o carte pentru copii (L'Encre du Poulpe). Moderatoarea discutiei cu Sylvie Germain, despre care publicatia Le Monde a afirmat ca este noul Van Gogh al epocii noastre, este Simona Modreanu, Directorul Editurii Junimea, iar intilnirea va avea loc la Libraria Tafrali, de la parterul Corpului A al Universitatii „Al. I. Cuza”.