eveniment
Data: 
29 Apr 2015 - 18:00
Loc: 
Librarium Palas
stats
Adresa: 
Str. Palas, nr. 1 A, parter

Doina Rusti, lectura publica din Manuscrisul fanariot

Miercuri, 29 aprilie, la ora 18, la Librarium Palas Iasi (Str. Palas, nr. 1 A, parter), Doina Rusti va citi fragmente din cel mai recent roman al sau, Manuscrisul fanariot, aparut de curind in colectia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, disponibil si in editie digitala. Lectura va fi urmata de un dialog cu redactorii revistei Alecart. Participa, alaturi de autoare, Emanuela Ilie si Livia Iacob, iar moderatoare va fi Nicoleta Munteanu.

Are 17 ani si nu-si doreste decit libertatea de a face ce vrea cu viata lui. Asa ca, intr-o zi de aprilie a anului 1790, paraseste Salonicul, orasul natal, ca sa ajunga in cel mai bun loc din lume: B u c u r e s t i. Iar aici cunoaste iubirea, hainele de lux, bucataria brincoveneasca si, mai ales, fetele nestiute ale libertatii, intr-o lume compusa din boieri veliti, robi si negustori de sclavi. Povestea lui a ajuns pina la noi, consemnata pe o fila, care poarta inca parfumul Epocii Fanariote.

Manuscrisul fanariot este o carte fastuoasa, de o senzualitate molipsitoare. Este un poem inchinat Bucurestiului fanariot, o urbe, sau mai bine-zis o incropeala urbana, care se leaganazi si noapte in ritmul molesitor al manelelor, cufundata in fumul ciubucelor, in superstitii, zvonuri si magice arome orientale, si care se lasa asaltata in rastimpuri de frenezii endemice si faraobiect, de tristeti grele si melancolii fara nume.

Daca ar fi atit si tot ar fi de-ajuns. Dar povestea despre o iubire imposibila si care sfarima cutumele, pe care ne-o spune, sprijinita pe documente si cu talentu-i binecunoscut, Doina Rusti, ridica perdeaua de pe o lume cu obiceiuri, relatii private nemiloase, comportamente surprinzatoare si habitudini stranii care il aruncain perplexitate chiar si pe criticul cu bune cunostinte istorice.” (Eugen Negrici)

Doina Rusti este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusa in 9 limbi, invitata la numeroase tirguri si evenimente internationale, s-a impus in special prin romanele cu tematicadiversa si constructie solida, cele mai multe aparute la Polirom. Dintre romanele sale amintim Fantoma din moara (2008), roman amplu despre comunismul romanesc, distins cu Premiul pentru Proza al USR, Zogru (2006), reeditat in colectia Top 10+, si Lizoanca la 11 ani (2009), recompensat cu Premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane.

In perioada 22 aprilie - 7 mai 2015, Doina Rusti va sustine o serie de lecturi publice din noul sau roman. Autoarea isi va intilni cititorii din Sibiu, Brasov, Piatra Neamt, Iasi, Cluj, Oradea si Timisoara. Aici, programul complet de evenimente.

Articol scris de Comunicat de presa | Sam, 25/04/2015 - 18:30
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa